Nieuws‎ > ‎

Zuinig met energie De blog van Cor P Berkel

Geplaatst 22 dec. 2015 08:36 door Oecumenische Hagediensten   [ 22 dec. 2015 08:40 bijgewerkt ]
In de klimaatconferentie in Parijs is sterk de nadruk gelegd op het verminderen van de CO2 uitstoot als oorzaak van de temperatuurstijging van de aarde. Dat is niet verkeerd, maar men vergeet daarbij dat de basis van alle problemen ligt in het energiegebruik. Met de CO2 benadering is het klimaatprobleem een ver van mijn bed show, want daar gaan wij niet over. Dat is een taak van de overheid en die controleren we niet voldoende.
Beter is het om zuinig te zijn met fossiele energiebronnen, dus gas en kolen. Ze zijn onvervangbaar en raken gewoon op en het veroorzaakt het beruchte CO2 en vervuilt het milieu. Het moet vanzelfsprekend worden, om zelf energie te gaan opwekken met wind en zon. Daarmee neemt het gebruik van fossiele brandstoffen direct af. En voor jezelf zorgen is normaal en dat kan bijna iedereen. Het begint met het isoleren en voorkomen van onnodig energieverlies. Het kost wat geld, maar dat brengt meer op dan de rente op een spaarrekening.
Zelf doen wij dat ook. Muren, dak en vloer van ons huis zijn geisoleerd, we hebben dubbel glas en de zuinigste HR-­ketel. Daarnaast hebben wij aan de voorkant en achterkant van het dak 24 zonnepanelen en een zonneboiler. Er moet nog wat aangepakt worden maar we zijn goed op weg om een energie­neutraal huis te hebben. En dat kan iedereen. Als de gebruikers dat doen neemt de vraag naar kolen, olie en gas af en zal de prijs zakken tot het niet meer rendabel is en kunnen deze bronnen worden gesloten.
Er wordt door grote landen als Polen bezwaar gemaakt tegen de gestelde vermindering van de CO2 uitstoot voor Europa omdat het hen werkgelegenheid en welvaart kost. Door de afnemende vraag zijn de kolenprijzen nu al zo laag dat de mijnen daar niet meer rendabel zijn. Men ziet het hele proces van klimaatverandering als een aanval op hun economie. Dus door Polen wordt de klimaatverandering gewoon ontkend.
Ook onze overheid doet veel te weinig en moet via de rechter gedwongen worden het vastgestelde beleid uit te voeren. Dus veranderingen moeten uit de hoek komen van consumenten en bedrijfsleven. Mijn sleutelwoorden daarvoor zijn besparing en zonne­-energie. Dat kunnen particulieren net zo goed als bedrijven en het is financieel rendabel. Het beperkt de CO2 uitstoot en het is goed voor het klimaat.
En vergeet niet de vervuiling die wordt veroorzaakt door benzine­ en dieselauto’s. TNO heeft daarvan vastgesteld dat het testresultaat bij gebruik van vrijwel alle merken auto’s ver boven de wettelijke vastgestelde grens uitkomt. Het is dus niet alleen VW die de regels aan z’n laars lapt maar veel andere merken doen dat ook. En vrijwel alle landen hebben wettelijke criteria voor de keuring, maar ze worden niet nageleefd. Wat helpt dan nog een klimaatconferentie?
Als wake­-up-­call helpt het zeker en voor het maken van ondersteuningsafspraken ook. Maar het uiteindelijke klimaatakkoord met doelstellingen en planning zullen velen naast zich neerleggen. Dat gebeurde al en dat deed Nederland ook met het klimaatakkoord van 2007. Landen zeggen ja en doen niets. En wie controleert de voortgang? Met welke bevoegdheid gaat dat gebeuren? Dus: zelf doen!!
Comments