Nieuws‎ > ‎

Zomercollecte voor de Tent of Nations

Geplaatst 6 jul. 2017 02:16 door Martin Kemperman
Tent of Nations is een educatieve boerderij met het vredesproject van de Palestijns-christelijke familie Nassar in Bethlehem in de Westbank, omringd door wegversperringen en (illegale) Joodse nederzettingen.
Water, elektriciteit en bouwvergunningen worden hen door de Israëlische autoriteiten onthouden. De situatie van de familie Nassar staat symbool voor de situatie van steeds meer Palestijnen die gedwongen worden van hun landgoed te vertrekken.

Ondanks de moeilijke omstandigheden en de voortdurende dreiging van landonteigening, zet de familie Nassar zich op geweldloze en zeer creatieve manier in onder het motto: ’Wij weigeren vijanden te zijn’.
Deze bijzondere plek is daarom ook een vredesmonument waar mensen van over de gehele wereld naar toe komen om het verhaal van geweldloos verzet te horen, om de handen uit de mouwen te steken en te werken op dit land van 42 hectares groot.
Op dit moment is de grootste zorg van de familie Nassar de bouw van een nieuwe yeshiva (joods religieuze school) pal naast Tent of Nations. De familie is bezorgd dat over niet al te lange tijd de toegangsweg tot Tent of Nations volledig afgesloten zal worden.
De familie zelf gebruikt nu al een andere toegangsweg via de Palestijnse dorpjes in de omgeving. Maar ook hier zijn er steeds meer militaire ’flying checkpoints’, wat betekent dat Palestijnen soms anderhalf uur moeten wachten, waarna ze of kunnen doorrijden, of zonder opgave van reden worden teruggestuurd.
Zo zal het voor buitenlandse gasten steeds moeilijker worden Tent of Nations te bezoeken.

Dwars tegen al deze onheils boodschappen in zijn er de afgelopen twee maanden twee nieuw groentetuinen aangelegd, is er een eerste veld met nieuwe bomen geplant met behulp van ‘cocons’ (een nieuwe irrigatie techniek uit Nederland), en is er een start gemaakt met het houden van bijen. Er wordt hard gewerkt in de nieuwe wijngaard die vorig jaar is geplant, en de Children Summer Camps gaan binnenkort van start. Sport en spel, workshops en creativiteit voor kinderen uit de omgeving, zo lees ik in de laatste nieuwsbrief.

Wat een inzet en een geloof dat het anders kan, dankzij steun en gebed van zoveel mensen uit de gehele wereld. Ik ben daar van onder de indruk en hoop van harte dat wij mee durven te gaan met de slogan van de familie Nassar Daoud die kiest voor de Vierde weg.

Daarover in de korte praatjes aan het begin van onze diensten, meer!

Marijke Egelie
Comments