Nieuws‎ > ‎

You are a farmer, Martin!

Geplaatst 10 nov. 2017 00:23 door Martin Kemperman   [ 10 nov. 2017 00:41 bijgewerkt ]
“You are a farmer, Martin” riep Daher(62), de oudste van de Nassarkinderen me toe en met een stevige schouderklop en glimmende pretogen bevestigde hij mij in de boerenstand. Zo snel en onverwacht gaat alles hier. Nu na een week heb ik de verzorging van jonge olijfbomen behoorlijk in mijn vingers. Na de operatie van het Israëlische leger van enkele jaren geleden waarbij 1500 grote olijfbomen met de grond gelijk werden gemaakt heeft de familie Nassar op meerdere plaatsen van de heuvel nieuwe veldjes met kleine bomen geplant. Dit om te voorkomen dat nieuwe setlers proberen om een onbebouwde flank van de heuvel in te nemen met als argument dat de grond toch niet wordt gebruikt.

Één onderdeel van de verzorging van de jonge olijfbomen wil ik er uitlichten omdat het illustreert hoe de familie met weinig middelen veel voor elkaar krijgt. De grond hier is behoorlijk vruchtbaar maar de boompjes krijgen extra voeding in de vorm van compost. Deze compost komt deels van de dieren en deels van de mensen. Mijn poep en plas zal volgend jaar bijdragen aan de groei van de olijfbomen. Het kan verteren, het kan verkeren. Voor het eerst sinds jaren zijn er onlangs genoeg olijven geoogst om ze te laten persen. De 150 liter olie die dit opleverde worden gezien als een hoopvol teken voor de toekomst. Voor volgend jaar verwacht de familie een verdubbeling van de opbrengst. Als het weer mee werkt en het leger geen fratsen uithaalt zou dit zo maar kunnen. Ik blijf me verbazen over het optimisme en de veerkracht. Zo is er er op een andere plek op de heuvel een cisterne omgebouwd tot een sfeervolle verblijfplaats voor vrijwilligers en zijn er plannen voor nog enkele nieuwe plekken zodat het toezicht op de heuvel ook gemakkelijker wordt.

Er gebeurt hier meer dan ik kan bevatten en opschrijven. Ook alle vrijwilligers brengen inspirerende verhalen mee.

Her verhaal van één vrijwilliger wil ik graag aan jullie doorgeven.

Dina
De afwas wordt gedaan met gebruik van zo min mogelijk, koud water. Ik maak kennis met een pientere, tengere vrouw van 18. Ze vertelt dat ze is vernoemd naar haar oudtante Dina die in de dertiger jaren als jong meisje met haar Joodse ouders naar Amsterdam is gevlucht, daar is opgepakt en in Auschwitz om het leven is gebracht. Dina is voor twee maanden vanuit haar woonplaats Jeruzalem naar de Tent of Nations gekomen. Ze heeft haar middelbare school afgerond en een hectische periode achter de rug. Eigenlijk had ze in dienst gemoeten. Daar zag ze zo erg tegenop dat ze een medisch rapport heeft gekregen  waarin ze ongeschikt voor het leger is verklaard. Ze noemt zich nadrukkelijk geen politieke gewetensbezwaarde omdat ze de politieke situatie te complex vindt om daar een standpunt over in te nemen. Bij haar keuze heeft ze de nodige ondersteuning van haar ouders gehad. In haar vriendenkring was er aanvankelijk veel verbazing. Tot heftige politieke discussies heeft het niet geleid en de vriendschap heeft er niet onder geleden. Dina wil best haar burgerplicht nakomen en daarom gaat ze een jaar als vrijwilliger op meerdere plekken aan de slag. Dat ze daarbij ook gekozen heeft om in de wintermaanden op de Tent of Nations te verblijven is wel heel bijzonder. Ze is de eerste joodse vrouw die die voor zo’n lange periode op de heuvel verblijft en doet wat een Palestijnse familie van haar verlangt.

Over de gevolgen voor haar loopbaan maakt Dina zich geen zorgen. Ze gaat in het buitenland studeren en ziet dan wel verder. Misschien wordt het psychologie, filosofie of rechten en er bestaat een gerede kans dat Amsterdam zich volgend jaar kan verheugen in de komst van een moedige, jonge student.

Martin Kemperman 
Comments