Nieuws‎ > ‎

Visie Blog van Cor P. Berkel

Geplaatst 16 jan. 2020 12:33 door Oecumenische Hagediensten
Volgens de kalender is het nieuwe jaar begonnen. Kerstfeest was dat onbegrijpelijk feest voor veel mensen, maar wel vrije dagen. Tenminste als je niet ingeroosterd bent. En alles is dan opgetuigd voor de kerstsfeer. Die bestaat kennelijk uit lichtjes en dennen- of sparren bomen en takken. Dat licht is, in deze donkere dagen aan het eind van het jaar, niet zo vreemd. Maar ook voor de praktijk van alledag is wat beter licht goed en nuttig.
Zo hebben we de protestactie van boeren en bouwers. Voor iedereen herkenbaar. En de rol van de overheid bij het klimaat en in de stikstof affaire en de PFAS. Dan is er de ramp voor de ontvangers van de toeslagen voor de kinderopvang. Het gaat goed in Nederland maar bij sommige mensen niet. Daar is wel enig licht voor nodig om dat opgelost te krijgen. En een nieuwe jaar om een frisse start te maken.
Volgens Rutte hoort het allemaal bij zijn vak. Hij is pragmatisch en heeft verder geen visie of ander licht nodig. De minister van landbouw Carola Schouten zal gelet op haar achtergrond daar wel anders over denken. Zij weet dat het licht met Kerst een Christelijke basis heeft door de geboorte van een kind. Dat kind heeft in en door zijn leven de wereld op z’n kop gezet. En geeft mensen een visie op de maatschappij.
'Waar visie ontbreekt komt het volk om'. Een uitspraak van Den Uyl of van de Spreukendichter uit de bijbel. Het begint erop te lijken dat het ook voor ons een waarheid is. Bij het breien van de overheid laat deze grote steken vallen. De stikstofproblematiek is een gevolg van de kop in het zand steken. Men wist dat het een probleem in ons land is en bedenkt dan een regeling die achteraf door de hoogste rechter en in Europa afgeblazen is. Ook de narigheid met de toeslagregeling waarvan al jaren bekend is dat die niet uitvoerbaar is.
Maar dan moet je wel weten wat je wilt. Welke richting is er in het nieuwe jaar nodig? Het wordt tijd voor een besturing vanuit een visie. De bestaande partijen laten zich niet erop voorstaan. Behalve het Forum voor Democratie maar die kijken terug in plaats van vooruit. Kerst en een nieuw jaar lijkt mij een prima tijd om daar eens goed voor te gaan zitten en er wat boeken op na te slaan. Dat kan ook heel goed bij kunstlicht dus dan kan je lange dagen maken.
Je afvragen waar bepaalde belangrijke dingen mis gingen is heel nuttig. Daar komen altijd nieuwe opvattingen uit voort en misschien wel een visie op de maatschappij. Dat zou een nieuwe licht kunnen werpen op de toekomst. Heeft een nieuw jaar toch nog iets extra’s opgeleverd.
Comments