Nieuws‎ > ‎

Viering rond Pasen op Bartimeus. Wija van der Kaaden

Geplaatst 11 mei 2017 01:31 door Martin Kemperman

In het paasnummer van het blad Woord& Dienst schreef voorganger Wija van der Kaaden een mooi artikel over de viering rond Pasen op Bartimeus. Er is één  viering van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en de overgang naar Pasen ineen.


De beschrijving vanaf Goede Vrijdag:

Na de muziek wordt het stil en maken we een overgang naar de gebeurtenissen op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. De pianist zet het themalied weer in. Nu klinken de woorden:

"Op goede vrijdag is Jezus gestorven.                                                                                                                                               Het werd toen donker, de zon verdween.
Zijn vrienden waren bedroefd en vol zorgen
Wat voelden zij zich toen alleen."

Wija vertelt dat Jezus met zijn vrienden naar een mooie tuin gaat. Haar stem is laag en somber. Zij vertelt dat Jezus gevangen genomen wordt en aan een kruis wordt gehangen en sterft. Zij zegt even niets meer. Het wordt een moment stil in de kapel. Heel stil. Na enige tijd vertelt de voorganger dat we het donker gaan maken in de kapel. De lampen en de kaarsen gaan uit, de luxaflex naar beneden. Ook worden koelelementen doorgegeven door de rijen – en de pianist speelt verdrietige muziek, met langzame, lage, ‘donkere’ klanken. De sfeer verandert naar stil, koud en somber. Als iedereen deze sfeer heeft ervaren klinkt opnieuw het thema lied, maar nu met het couplet met de woorden:

Maar op die morgen, bij het graf van Jezus,
de steen is weg, het graf is leeg …                                                                                                                                                    Hij is niet dood, Hij is verrezen!                                                                                                                                                        Vertel aan iedereen dat Jezus leeft!

Gedurende het lied wordt de klank van de vleugel vrolijker en na het lied maken we het licht in de kapel. Er gaan warme kruiken rond en we genieten van de vrolijkheid en de warmte; van het leven dat het heeft gewonnen van de dood; van het licht dat sterker is dan de duisternis.

Deze ervaring gaat over in het zingen van vrolijke paasliederen met elkaar. Er worden instrumentjes uitgedeeld en iedereen die dat wil doet mee …

We sluiten de viering af door elkaar een hand te geven en samen zegenwoorden te zeggen en te ervaren. En dan is er natuurlijk koffie met een matze met suiker, want die horen traditioneel in de kapel van Bartiméus bij het feest van Pasen.

Met elkaar hebben we een intense viering beleefd waarin we door het donker en de kou zijn gegaan en weer in het licht en de warmte zijn gekomen.

Drs. Wija van der Kaaden is Geestelijk verzorger bij Bartiméus.
Bartiméus wil een bijdrage leveren aan een goed leven voor
mensen die slechtziend of blind zijn.’

Comments