Nieuws‎ > ‎

Verwachting Cor P Berkel

Geplaatst 1 jan. 2016 05:31 door Martin Kemperman   [ 1 jan. 2016 10:40 bijgewerkt ]
Als ik in de winkel of op internet dingen koop dan verwacht het bedrijf die de producten levert dat ik die ook betaal. Een praktisch voorbeeld van het verwachten van iets van een ander. Zo zit onze maatschappij in elkaar, we verwachten wat van elkaar dat we niet vooraf in een contract vastleggen. Dat noemen we normen en waarden. En dat zijn in onze maatschappij christelijke normen waarden zoals solidariteit, verdraagzaamheid en gelijkheid. En zolang de overgrote meerderheid in ons land dat vindt, verwacht ik dat van mijn medeburgers, met welke achtergrond dan ook.
We hebben dagelijks met verwachtingen te maken en het is ook buitengewoon nuttig. Want als we niet weten of niet uitspreken wat onze verwachtingen zijn van elkaar dan raken we in verwarring. Wat kan ik wel en wat niet van een ander verwachten? Een richtinggevende vraag met diepgaande achtergronden. Het vraagt naar de basis van onze christelijke­humanistische cultuur. In deze tijd met het kerstfeest net achter ons, gaat het ook over de verwachting van elkaar.
Kerstfeest is immers het christelijke feest van de verwachting. De verwachting van de geboorte van Jezus en de verwachting over zijn bijdrage aan de toenmalige maatschappij. Daar komen die christelijke normen en waarden vandaan en die zijn door de eeuwen heen telkens op een andere wijze ingevuld. Maar het werkte op basis van de verwachting die mensen van elkaar hebben. En op basis daarvan is in de loop der jaren ook wetgeving gemaakt.
Zo ontstaat een christelijke cultuur die overigens ook verandert in de loop der jaren in humanistisch ­christelijk en misschien dat de cultuur wel verder gaat veranderen. Als de overgrote meerderheid dat wil, gebeurt dat langzaam maar zeker zonder revolutie of omwenteling, op basis van de verwachtingen aan elkaar. Die verwachtingen zijn richtinggevend aan veranderingen. Dat zie je ook sterk met de techniek, ook daar wordt de verwachting aan elkaar gesteld dat je wel moet kunnen communiceren met WhatsApp anders hoor je er niet meer bij.
Verwachtingen zijn niet alleen richtinggevend maar ook doel stellend. Zo komt het ideaal voor een maatschappij in beeld waarin inhoud gegeven wordt aan solidariteit, verdraagzaamheid en gelijkheid. Dat is nooit klaar of af en er moet door iedereen hard aan gewerkt worden. Misstanden zullen er altijd zijn en moeten bestreden worden zelfs met crime­fighters. Fraude en corruptie en niet­-integer gedrag zijn onverenigbaar met de normen waarden die we in ons land van anderen verwachten.
We zijn uitgenodigd door de overheid om mee te doen met de participatiemaatschappij. Participeren in die organen die de normen en waarden bepalen en uitstralen is net zo belangrijk als het doen van thuishulp of mantelzorger. Meedoen in het bepalen van wat kan en niet kan. Dat gaat over de normen en waarden. Dat is geen boekenwijsheid maar de wijsheid van gewone mensen die samen het met elkaar eens proberen te worden over te nemen besluiten. En die mensen die verwachten dat ze er wel uit zullen komen.
Ik verwacht dat het komend jaar een goed jaar gaat worden voor ons allemaal.
Comments