Nieuws‎ > ‎

Vertrouwen De blog van Cor P. Berkel - 5 0ktober 2017

Geplaatst 12 okt. 2017 11:08 door Martin Kemperman   [ 12 okt. 2017 11:08 bijgewerkt ]
In een artikel las ik dat het ontbreekt aan vertrouwen in onze samenleving. Dat zette me aan het denken over de oorzaak. Er was volgens dat artikel veel wantrouwen. Met name de overheid kreeg ervan langs. Die sturen een boete en betaal je die niet binnen de voorgeschreven termijn dan krijg je een verhoging en een boete bij de navordering. Een dubbele straf dus. De overheid vertrouwt de burgers niet was de conclusie.
Dat laatste zou wel eens waar kunnen zijn, ik weet niet of het ooit onderzocht is. Mij bracht het op het idee van wantrouwen. Waarom zou je iemand moeten vertrouwen? Of waarom zou de overheid de burgers moeten vertrouwen? Of de burgers de overheid? Om iemand of een instelling te vertrouwen moet er wel een basis voor zijn. Je moet wel weten dat het te vertrouwen is.
Die basis ontstaat door te beginnen met wantrouwen. Door te wantrouwen vraag je iemand of een instelling om te bewijzen dat men te vertrouwen is. En veel gaat mis in de maatschappij doordat er blindelings vertrouwen gegeven wordt. Zoals de kiezer het vertrouwen geeft aan een politieke partij. Die partij roept voor de verkiezingen allerlei dingen die men wil en gaat doen en de kiezer denkt dan dat is een partij voor mij. Zijn de verkiezingen geweest dan komt er een ellenlange formatie en blijft het angstwekkend stil. De lastigste partij heeft men in de formatie al snel aan de kant gezet. Die wilde te veel van de belofte aan de kiezer waarmaken. Dat kan dus niet. Partijen moeten tot compromissen bereid zijn om te komen tot een regeerakkoord. Dus die moeten heel veel laten vallen van wat men de kiezer heeft beloofd . Maar dat heeft men voor de verkiezingen niet meegedeeld. Doe je daar niet aan mee dan wordt je aan de kant gezet. Over vertrouwen gesproken!!

Maar hier ligt wel de bron van het wantrouwen in de overheid. Er wordt te veel vertrouwen aan allerlei partijen gegeven en die nemen dat met dank aan. Zoals VW bij de sjoemelsoftware, Airbnb, Uber, Schiphol, Google, Cocacola met het plastic van de verpakkingen en ga zo maar door. Het temperen van de verwachtingen hoort niet bij de vrije markteconomie. Zo hoort vertrouwen dus ook niet bij de vrije markteconomie. Dat het wantrouwen steeds meer toeneemt is dus prima.
Er is te veel vertrouwen over de gang van zaken in de vrije markteconomie. Nieuwe ondernemingen komen op zonder dat we weten wat hun rol is in de maatschappij. Productieprocessen worden vernieuwd met onbekende gevolgen voor milieu en natuur. Dat vraagt een wantrouwende houding en moed om dat aan te pakken.

Een goed voorbeeld van hoe het kan, zijn de controlerende instellingen in Amerika en de boetes. Daar is bij de grote instellingen geen bereidheid tot sjoemelen. Dat leidt tot vaak tot schikkingen en andere noodmaatregelen om de ondernemingen in stand te houden. Het biedt wel alle ruimte voor het indienen van claims. Want in de vrije markteconomie moet iedereen wel voor zijn eigen belang kunnen zorgen.
Er ontstaat een beter vertrouwen na een gezond wantrouwen. Het begint dus bij wantrouwen, vertrouwen moet zich bewijzen.
Comments