Nieuws‎ > ‎

Verantwoordelijk

Geplaatst 2 aug. 2018 03:12 door Oecumenische Hagediensten   [ 3 aug. 2018 02:28 bijgewerkt ]
Snap ik het nu echt niet? Dat dacht ik toen ik de uitspraken van Trump en Poetin las. In interviews en persconferenties worden totaal tegengestelde uitspraken gedaan. Zoals over premier May van Engeland, die de ene keer deugt en de andere keer weer niet. We hebben het dan over het gedrag van een wereldleider. Wie roept die man ter verantwoording? En voor Poetin geldt hetzelfde. Die liegt ook of het gedrukt staat. Over de MH17 en de oorlog in Oekraïne. Maar Poetin is bijna een dictator die hoeft zich nergens te verantwoorden. En samen leiden ze deze wereld. Stel je voor dat we dat als voorbeeld gaan zien. Dat dit de regel wordt als leiding voor de top van ondernemingen. Dan wordt het wel een zooitje.

Daarom het begrip verantwoordelijkheid nog maar eens afgestoft. We dragen allemaal verantwoordelijkheid voor deze wereld. Afhankelijk van de functie en bevoegdheden moet iedereen zich naar anderen kunnen verantwoorden. Soms zelfs voor de rechter. En in een democratie voor het parlement. Er zijn stemrechten met daarbij verantwoordelijkheden voor de inwoners van een land. Helaas soms ook voor inwoners die zich feitelijk in een ander land gevestigd hebben.
Maar dan laten wereldleiders zien hoe die zich verantwoordelijk voelen. Als Trump niet hard tot de orde wordt geroepen is hij net als Poetin bijna een dictator. En wie moet dat anders doen dan de gekozen leden van het congres. Zoals in veel andere landen het parlement de regering controleert en ter verantwoording roept. Dat moet dus nog gebeuren en we wachten af.

Maar ook de bondgenoten kunnen dat doen. En zeker als het congres in gebreken blijft. Het gaat immers om een wereldleider die ook ons land als bondgenoot representeert. Als er niets gedaan wordt bestaat zeker de kans dat het gedrag overgenomen wordt. Dan zijn wij ook verantwoordelijk voor de toekomstige gedragingen op het hoogste niveau.
Nu al wordt gespeculeerd dat Trump gechanteerd wordt. Dat de Russen iets over hem weten waarvan hij niet wil dat het bekend wordt. Toch de beïnvloeding van zijn verkiezingscampagne door Rusland? Anderen noemen hem ronduit een landverrader. En zo’n president is onze bondgenoot. Met zo’n vriend heb je geen vijanden meer nodig.

Zelfs oud-president Obama neemt afstand van deze nep nieuws makende president. En bleef het maar bij nepnieuws, het zijn leugens. Al met al een leerzaam verschijnsel voor ons als actieve mensen. Spreek je oordeel uit over dit gedrag als je het in je omgeving en contacten tegenkomt of merkt dat nep nieuws verkondigd wordt. Dat is onze Verantwoordelijkheid naast die van het parlement voor de bondgenoten..

Het niet optreden heeft tot gevolg dat we daar ook aan mee gaan doen. “Waar je mee omgaat daar wordt je door besmet” is het spreekwoord.

Comments