Nieuws‎ > ‎

Urgenda, een doorbraak in de overlegcultuur.

Geplaatst 9 sep. 2015 11:37 door Paul Blom   [ 9 sep. 2015 11:44 bijgewerkt door Martin Kemperman ]
Het pensioenvermogen wordt voor een flink deel in de productiebedrijven en verbruikers van fossiele brandstoffen belegd. Die wekken CO2 op. En dat terwijl het klimaat er steeds slechter voor komt te staan. Jan Paul van Soest stelt in Trouw (30 juli 2015) dat de stijging van de temperatuur op aarde eind deze eeuw niet 2 graden Celsius zal zijn maar 3 graden. De 2 graden halen we gewoon niet meer.

Is dat ernstig? Ja want bij 2 graden kunnen ze nog enigszins voorspellen wat er gebeurt maar bij 3 graden wordt het een grote gok. Nu al blijkt dat de stijging niet alleen van de CO2 komt maar ook door andere effecten in het milieu. Het klimaat gaat dus nog steeds verder en sneller achteruit. Er worden veel te weinig maatregelen genomen waardoor de temperatuurstijging door gaat.

De CO2 reductie gaat niet snel genoeg en Nederland loopt daarbij in de achterste rij. Overheid en bedrijfsleven hebben te veel aandacht voor de korte termijn en het in stand houden van de welvaart. Ook de pensioenfondsen doen daar noodgedwongen aan mee. Het vermogen moet zodanig belegd worden dat het voldoende rendement op brengt. De pensioenen mogen immers niet omlaag.

Het ergste is dat deze gang van zaken niet doorbroken kan worden met de bestaande manier van werken. We confereren er lustig op los maar intussen hebben de landen slechts 20% van hun afspraken en toezeggingen omgezet in maatregelen. ‘Ze doen een plas en drinken een glas en de zaak blijft zoals het was.’ We weten dus precies hoe het gaat en dit gedrag is al zo oud als de mensheid.

Waar koersen we zo op af? Op een klimaatcrisis. We gaan gewoon door als een grote olietanker. We kunnen de koers wel verleggen en beïnvloeden maar het schip reageert veel te laat en loopt dus op de klippen. Negatief? Wel we weten inmiddels waar alle positieve en optimistische benaderingen toe leiden. Namelijk tot te weinig en te laat.

Persoonlijk is er weinig aan te doen. Je kunt je huis isoleren en, dat is vanzelfsprekend, leg zonnepanelen op het dak. En vooral de juiste politieke partij stemmen want daar moet de omslag vandaan komen. De overheid moet, aangestuurd door de Tweede Kamer, het beleid veranderen. Maar dat is allemaal te laat.

Er moet dus een werkwijze komen die de lobby en overlegcultuur op dit gebied overruled.
En toen stond er 24-6-2015 het bericht op Rechtspraak.nl: “ Staat moet uitstoot broeikasgassen verder beperken. De rechtbank in Den Haag heeft vandaag beslist dat de Staat meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland te verminderen. De Staat moet ervoor zorgen dat de uitstoot in Nederland in 2020 ten minste 25% lager is dan in 1990. De stichting Urgenda had de rechtbank om een uitspraak verzocht.”

Zo wordt al het overleg in het bedrijfsleven en bij de overheid gepasseerd en wordt men gedwongen tot een effectief klimaatbeleid.

Cor P. Berkel