Nieuws‎ > ‎

The winner takes it all De blog van Cor P. Berkel 18-12-2017

Geplaatst 22 dec. 2017 05:37 door Martin Kemperman
Voor de techbedrijven in Silicon Valley waar ik vorige week over schreef geldt de uitspraak ‘The winner takes all’ zeker. Daar zie je hoe Google en Apple maar ook Amazon proberen de grootste te worden door het steeds weer overnemen van andere ondernemingen. Met dat geld voor de overnames wordt hier de markt gekocht. Want wie de grootste is bepaalt het spel en heeft dus het beste resultaat. The winner takes all.

Iets anders zit het met Uber. Dat is geen taxibedrijf maar een platform. Uber is een website waarop een dienstverlening aangeboden wordt die de klant kan reserveren. Eigenlijk weet niemand hoe het bij Uber werkt maar het heeft niets van het werk dat ze doen. Want ze vervoeren mensen per auto op bestelling. Dat is geen taxi. Een taxi moet je als taxi oproepen. De chauffeurs van Uber zijn geen taxichauffeurs maar ZZP'er met een eigen onderneming. Ook natuurlijk geen taxionderneming.
De rechter heeft al eerder bepaald dat de chauffeurs van Uber wel aan de taxiwetgeving moeten voldoen maar Uber niet. Uber is een platform dat via internet de chauffeur aan de passagier koppelt. En de chauffeur is niet in dienst bij Uber. De inspecties begrijpen hier niets meer van en dus is er een behoorlijke chaos aan het ontstaan in het taxivervoer.
Ondertussen is Uber verboden in Londen, waartegen ze natuurlijk in beroep zijn gegaan.. Uber wil de grootste worden maar niet in taxivervoer. Ze nemen echter wel taxibedrijven over. En er wordt veel geld voor Uber-aandelen geboden. Men denkt op deze manier een nieuw type bedrijf te ontwikkelen. Winst maken ze niet, ze bouwen alleen een ander soort bedrijf op als opvolger van de klassieke taxionderneming. De financiers denken dat het gaat lukken en gaan tot het gaatje. Ten koste van de verworvenheden van de huidige taxisector. Zoals de service en de arbeidsvoorwaarden met de structuur van opleidingen, werkgevers en vakbonden.

Was het nu maar zo dat het alleen om dit bedrijf gaat, maar helaas er zijn inmiddels vele volgelingen in het platform model. Denk maar aan de bezorgdiensten van zowel pakketten als maaltijden. Iedereen kan dus een website beginnen waarop klanten bestellingen kunnen plaatsen en zeg toe dat je die kunt bezorgen. Huur een ZZP'er in die dat in opdracht uitvoert en je bent klaar. Je hebt geen diploma nodig je hoeft je aan geen enkel voorschrift of brancheregeling meer te houden want je bent een vernieuwend bedrijf.
Het lijkt me allemaal iets te gemakkelijk gaan. De maatschappelijke gevolgen zijn veel groter en breder dan het vernieuwende bedrijf wil zien. En die trekt zich niets van de chaos aan want die wil juist de bestaande branche vernieuwen. Een toezichthoudende rol van de overheid of vanuit de bedrijfstak of sector ontbreekt. Op deze manier zijn de problemen met het toenemende aantal ZZP'ers ook ontstaan. De ondernemers gaan voor het geld en verder niets. Enige verantwoordelijkheid voor de maatschappelijke gevolgen zijn ver te zoeken.
Zo ontstaat niet alleen een andere soort werknemers maar ook een andere soort ondernemingen. De bestaande regelgeving is daar natuurlijk niet voor gemaakt. Dat moet dus achteraf gebeuren, als het dan nog nodig is. Oh ja, en UBER stalt zijn winst via een Nederlandse trustmaatschappij in een belastingparadijs. Want: The winner takes all.
Comments