Nieuws‎ > ‎

Tentoonstelling Nieuwe Kerk Amsterdam

Geplaatst 26 okt. 2017 03:06 door Martin Kemperman
Een inkijkje in het leven van drie wereldverbeteraars
Heeft hun gedachtegoed ons nog iets te zeggen?

In de Nieuwe Kerk te Amsterdam is een overzichttentoonstelling te zien over de levens van drie wereldverbeteraars: Ghandi, King en Mandela. Een indrukwekkende tentoonstelling van drie mensenlevens, hun individuele keuzes om te doen waarvoor zij stonden en wat voor hen belangrijk was: mensenrechten, racisme, het gegeven zwart-blank en het opkomen voor de allerarmsten in de samenleving. 

Mahatma Ghandi spreekt over een levenshouding, zijn filosofie satyagraha, de leer van geweldloos verzet en trouw aan de waarheid. Het gaat bij hem uiteindelijk ‘om een radicale kritiek op een manier van mens-zijn, een nog altijd indrukwekkende poging om aan een al te menselijke cyclus van haat en onderdrukking te ontkomen’, zo schrijft Bas Heijne, aan wie gevraagd is zijn visie op deze drie ‘vredesduiven’ in een klein boekje weer te geven.
Ghandi, we kennen hem van de voettocht van de Grote Zoutmars van ruim 400 kilometer, om zelf de zoutwinning ter hand te nemen in plaats van de Britten! Hieraan doen duizenden mensen mee. Van hem geldt ook de bekende spreuk:
‘Er is geen weg naar vrede, vrede is de weg.’
Na een leven vol geweldloze strijd wordt hij op 30 januari 1948 vermoord door de hindoe-extremist Nathuram Godse.
Martin Luther King gaat frontaal de confrontatie aan, niet met geweld of haat, maar juist met het omgekeerde: met geweldloosheid en morele waardigheid , waarbij het woord ‘liefde’ centraal staat. ‘En dat lukt ons, zo schrijft hij, door de ethiek van liefde tot middelpunt van ons leven te maken.’ Voor King met name is die innerlijke verandering een voorwaarde voor een rebellie die werkelijke verandering nastreeft. Je eigen diepte in, door de muren binnenin af te breken! Voor King is het einddoel, his dream, de ‘Beloved Community’, waar alle mensen deel van uitmaken.
                                                   Om deze levenshouding wordt hij op 4 april 1968 vermoord op het balkon van het Lorraine                                                         Motel in Memphis.

Nelson Mandela, het gezicht van de burgerrechtenbeweging in Zuid-Afrika. Hij behoort in eerste instantie tot de militante tak van het ANC, voert aanvallen uit, wel met de bedoeling om zo min mogelijk burgerslachtoffers te maken.
Om deze handelswijze belandt hij verschillende keren in de gevangenis. Uiteindelijk wordt hij 26 jaar opgesloten waarvan 18 jaar op Robbeneiland.
Hij droomt van een multiraciale samenleving, de zogenaamde ‘Rainbow Nation’. Dat houdt in: het stap voor stap afrekenen met ongelijkheid en onderdrukking, de strijd tegen apartheid aangaan, dat in laatste instantie zal leiden tot een samenleving, waarin wederzijdse afhankelijkheid expliciet wordt erkend.
Hij wordt daarbij geïnspireerd door de filosofie van Ubunto.
Na zijn vrijlating in 1990 wordt hij in 1994 gekozen tot eerste zwarte president van Zuid-Afrika.
We hebben die beelden allemaal nog op ons netvlies staan!

Nogmaals een ontroerende tentoonstelling waarbij drie levens nog eens de revue passeren en waarbij Bas Heijne in zijn begeleidend boekje de vraag stelt:
Wat is de erfenis van deze drie wereldverbeteraars, wat laten zij achter?

Een mooie vraag om mee te eindigen én als je er nog niet geweest bent een aanrader de tentoonstelling te bezoeken en wellicht het boekje van Bas Heijne aan jezelf of aan elkaar cadeau te doen.

Marijke Egelie-Smulders
Comments