Nieuws‎ > ‎

Tegenstellingen Cor P. Berkel

Geplaatst 12 nov. 2015 00:56 door Oecumenische Hagediensten   [ 12 nov. 2015 01:06 bijgewerkt ]
Op de fiets in deze prachtige tijd van herfstkleuren en mooi weer, dacht ik aan de onrust die is ontstaan door de instroom
van de talloze asielzoekers of gelukszoekers. (Het is maar hoe je tegenaan kijkt.) En de weerstand tegen Europa en een Europese oplossing door de Eurolanden. Dat veroorzaakt allemaal onrust, maar we willen niet erkennen dat het vooral een Europees probleem is en dat het in samenwerking opgelost moet worden.

In de krant stond dat de VVD het wel prima vond om de maximumsnelheid op de A2 te verhogen maar 130 km. Dan willen ze met geluidsschermen de bewoners die langs de A2 wonen wel beschermen tegen geluid en stikstof. Dat de luchtvervuiling dan met 46% toeneemt, doen ze dus af met een geluidscherm. Dan moet de wind wel de goede kant uit waaien!
Over het klimaat en de klimaatconferentie maken we ons dus nauwelijks druk. Als het gaat zoals in China kunnen we onze borst wel nat maken. Die willen in 2020 45% minder uitstoot ten opzichte van 2010. Let wel de EU wil in 2020 21% minder uitstoot ten opzichte van 2005. Nederland zit nu op 4% en haalt de 21% bij lang na niet. Dus dan kan ook de 130 km op de A2 ook nog wel. Als het nodig is gaan we gerust weer naar 80 km.

Zo fietsend in de novemberzon was dat een eyeopener. Waar maken we ons druk om? Is dan een goede vraag. We maken ons druk over waar we vandaag last van hebben of denken te hebben en wat we morgen wel of niet willen. En daar doet de politiek dapper aan mee. Het was een geruststelling dat Diederik Samsom op de TV kwam vertellen wat hij in de vluchtelingenkampen in het Midden ­Oosten gezien had en dat hij daar met die mensen gesproken heeft. Die weet wat vluchtelingen zijn.

De 130km op de A2 bevestigt de uitspraak van de rechter over het milieubeleid dat de overheid niet uitvoert. Het is een blamage van de Tweede Kamer want die moet er op toezien dat het beleid wel uitgevoerd wordt. En dan krijgen we straks de klimaatconferentie in Parijs. Met in het achterhoofd wat de Chinezen van plan zijn ben ik over de invloed van die conferentie optimistisch. Europa zal niet achter willen blijven bij de Chinezen.

Doorat we het klimaat in ons land uit de hand laten lopen, ontstaat er ruimte voor Europese maatregelen. Europa zal strikte regelingen gaan geven voor de Eurolanden. Die zullen vervolgens gaan klagen over de regels van Europa/Brussel. Maar we hebben het zelf laten lopen en zelf onze autonomie prijsgegeven. Zo gaat ons klimaatbeleid naar Europa en krijgen we het van bovenaf opgelegd. Net als in China, waar de Centrale Volksregeringsraad de regels dwingend oplegt. Ook daar bestaat er voor de regionale gebieden geen autonomie.

Het gevolg van het niet nemen van een eigen verantwoordelijkheid is dat anderen dat gaan invullen. We pakken niet de echte problemen aan. Maken ons druk om niks en graven zo ons eigen graf. Mij lijkt het vanzelfsprekend dat we Europa nodig hebben om een beheersing van het klimaatprobleem te krijgen.

Daarmee kwam mijn fietstochtje ten einde.
Comments