Nieuws‎ > ‎

Stilte voor de storm. Blog van Cor P. Berkel

Geplaatst 1 mei 2020 02:33 door Oecumenische Hagediensten   [ 1 mei 2020 02:35 bijgewerkt ]
We zitten ongeveer in het centrum van de coronastorm. En daar is het meestal erg rustig. In het centrum van de orkaan is het windstil. Maar dan komt de hele orkaan nog langs. En zet je dan maar schrap. Zo is het ook met de coronacrisis. Nu weet niemand meer hoe het verder moet met de corona. Afwachten of de genomen maatregelen werken. Maar intussen groeit de weerstand tegen het stopzetten van de economie.
De economie is in ieder geval geheel stil komt te liggen. Dat is geen wijsheid maar gewoon kijken. Dat zie je vooral in de sectoren luchtvaart, horeca en toerisme. Als we weer gewoon gaan doen liggen die plat. Maar het zijn ook de luxe-sectoren en dat zal vooral de welgestelden treffen. Daar helpt geen 1,5 meter economie. Als die sectoren dat gaan naleven zijn ze niet meer rendabel. Het geld dat daar door de overheid ingepompt wordt zien we maar voor een klein terug. De banen zijn grotendeels verloren.
En de bestuurders houden het op terugkeer van de oude economie. Maar de luchtvaart directie stelt zelf ook al dat het tot 2023 of langer kan duren voor men weer bij het oude niveau is. En dan zijn de passagiers nog niet gevraagd wat die ervan vinden en of de vliegmaatschappij de risico's durft te nemen. Hetzelfde geldt voor de cruisevaart. Je zal maar op een schip gezeten hebben dat corona aan boord kreeg. Geen haven wil je hebben. Dat gaat ook voor de luchtvaart gelden. Maar de economie is getroffen door een vraaguitval en de klanten moeten dat weer goed maken.
Bij het weer op gang brengen van de economie zal de storm pas goed losbarsten. De commerciële bedrijven gaan dan proberen de oude situatie weer terug te krijgen. Dan gaan alle reclame uitingen maximaal losbarsten. Want de situatie van voor de crisis was aantrekkelijk voor velen. En de bedrijven zullen alles op alles zetten om de vraag weer op gang te krijgen.
Dat zal nog een interessante tijd worden. De economie wordt sectorgewijs weer aan de gang gebracht. Economen en juristen of geschiedenis deskundigen genoeg maar geen techneuten om dat te regelen want dat gaat niet vanzelf. Het is geen auto die gestart wordt. Iets ontwerpen of repareren is een apart vakgebied. We gaan zien en gaan meemaken wat er gaat gebeuren. Stilte vooral voor de storm. Tijd om na te denken. Het komt wel goed maar anders dan de regering van plan is.
Maar iedereen heeft er mee te maken. Iedereen moet zijn werk weer oppakken kan dat net als vroeger of zijn de bakens verzet? Dat roept bij veel mensen spanning op en de vraag of het stilleggen van de economie wel een goed en doordacht besluit was. Achteraf is er altijd commentaar en de beste stuurlui…… Overigens is de angst dat mensen thuis niet voldoende zullen werken als er geen controle is, wel achterhaald. Misschien komen er meer videoconferenties en meer thuiswerk? Er zijn ook nu echte voordelen ontdekt vooral in het onderwijs en het kantoorwerk. De digitale manier van werken zal veel aanhangers krijgen.
Niemand die het weet en velen zullen het voor zichzelf moeten uitzoeken. Dus zet je maar schrap voor de orkaan want hij komt eraan.
Comments