Nieuws‎ > ‎

Shell en de toestand in de wereld. De blog van Cor P Berkel. 22 juni 2018

Geplaatst 22 jun. 2018 03:08 door Oecumenische Hagediensten   [ 22 jun. 2018 03:18 bijgewerkt ]
Het lijkt erop dat het ministerie financiën of Shell volgens de hoogleraar Jan van de Streek een flink probleem heeft. Voorzichtigheid is geboden want de hoogleraar spreekt van “lijkt in strijd met de wet”. Het dagblad Trouw maakt er een flink artikel van, dus heeft wel vertrouwen in de hoogleraar. En het artikel gaat natuurlijk de wereld in als waarheid.

De laatste informatie is dat de regeling met Shell ook nog in strijd is met de Europese wetgeving. En de Europese Commissie zal wel ingrijpen net als bij Google en Apple. Dat zal de Nederlands schatkist geschat € 7 miljard opleveren. Het lijkt erop dat de wereld groter is dan Nederland en dat er meer op Europees niveau opgetreden moet worden.
Het gaat om de vrijstelling van dividendbelasting, net nu de regering wil besluiten om de dividendbelasting af te schaffen. Het lijkt dus een op en top politiek probleem. Het gaat om de vrijstelling van de aandeelhouders van de dividendbelasting van o.a. de Shell. En het drukmiddel is economische druk. Of geen hoofdkantoor in Nederland of geen belasting op dividend. Het is een handeltje.

Een urgent probleem is dat van het klimaat. Daarvoor moeten ingrijpende maatschappelijk veranderingen ingevoerd worden. Nu is de situatie zo dat Nederland in Europa in de achterste linie zit. Tot op heden kreeg de politiek dus niet veel voor elkaar. Er is nu een klimaatverdrag in de maak maar het is de vraag of dat een oplossing is voor de achterstand. Europese druk lijkt onvermijdelijk.
Bij de veiligheid van de internet-privacy is de oplossing uiteindelijk uit Europa gekomen. En zelfs in Amerika is er de neiging om Europa daarin te volgen. Althans volgens de reacties uit het bedrijfsleven en het congres. Trump zal wel dwarsliggen.

Al het negatieve gedoe over de invloed van Brussel met het dreigende opgeven van de autonomie van lidstaten is kortzichtig. Het gedoe met de vluchtelingen en de afstemming van de belastingen op elkaar is oplosbaar. Er zijn natuurlijk nu en in de toekomst tal van onderwerpen waarover de lidstaten van mening zullen verschillen. Maar als ze een grensoverschrijdend karakter hebben moeten die op Europees niveau aangepakt worden. We kunnen van Europa nooit meer af.
Dat een lidstaat uit de Europese Unie wil zoals Engeland is onvermijdelijk. Maar het moet nog blijken of dat zonder kleerscheuren lukt of dat het helemaal niet lukt. En dan nog kan Engeland voor veel onderwerpen niet zonder afstemming met Europa. Dan is men wel los en autonoom maar zal men zonder inspraak Europa moeten volgen.

En dan Amerika met Trump. Hij is net als een puber die met zijn ouders in conflict is. Trump wil vooral de bestaande structuren en werkwijzen opblazen, dat is nu wel duidelijk. Zijn verkiezing is de gevolg van het onvermogen van de bestaande politieke wereld. Net als in Engeland. Het onvermogen om de eigen problemen op te lossen ontstaat door de verwevenheid met vele andere belanghebbenden. Uit alles blijkt dat men elkaar nodig heeft en daarvoor moet overleggen en overeenkomsten sluiten. Het streven naar autonomie is een doodlopende weg.

Comments