Nieuws‎ > ‎

Pech de blog van Cor P Berkel

Geplaatst 25 jul. 2016 07:16 door Oecumenische Hagediensten

Als gelukszoekers gingen Cor en Ien Berkel op vakantie. Pech onderweg bracht hen tot een dieper inzicht. Vakantiegeluk zoeken zij voortaan op een andere manier.


Pech was wat wij in de vakantie cadeau kregen. Autopech, gezondheidspech, pech met het weer, pech met de caravan. Soms was het pech door eigen schuld. Maar het gaf ook meerdere kansen. Zo werden we van onze oorspronkelijke plannen afgebracht en ontmoetten we andere mensen, kregen inzicht in andere gemeenschappen en overnachtten met de caravan op een parkeerterrein bij een garage. Alles bij elkaar verrassend, maar niettemin niet leuk.

Wat moet je dan met je vakantieplan in een regenachtig Frankrijk met een auto die niet meer wil starten? Wij zijn teruggegaan naar ons huis dat comfortabel is en droog, met een mooie tuin en bekende mensen. Tel je zegeningen eens. En stel je zelf de vraag waarom je in een vakantie een caravan neemt en gaat trekken. Wat zoek je daarin dan?
Gewoonte of omdat iedereen het doet? Hoe dat is, daar kom je in de regen in je caravan wel achter. Je wilt er eens uit, wat anders meemaken dan de sleur van thuis en andere ervaringen opdoen. Je comfortabele omgeving verlaten, wat men dan noemt uit je comfort-zone gaan. En dat is gebeurd.
We hebben wat gelezen en gepraat, vooral over hoe het nu verder moest en of het anders moet. En we vergeleken het nu met hoe het vroeger ging. Want de wereld verandert. Het verkeer is steeds drukker geworden, met een caravan tussen vrachtauto's die twee banen in beslag nemen. De techniek die steeds complexer wordt en waardoor je er steeds afhankelijker van wordt.
Zonder wifi op een camping betekent geen e-mail en contact met je familie. En de familie wil wel weten hoe het gaat. Dat is intensiever dan vroeger. Dan was een keer bellen per week meer dan voldoende. Je wilt weten hoe het met Brexit afloopt en met het Midden Oosten. Want de gevolgen gaan ook ons land aan. En je wilt geen gat in je beeldvorming. De wereld verandert snel en als je dat niet volgt sta je snel buiten spel.
Of moet je toch in de vakantie een mediastilte inlassen? Geeft dat je het gevoel dat je de baas moet blijven. Als je dat niet doet weet je ook niet wat je dat brengen zal. Ik neem het risico niet. Mij boeit de wereld en de ontwikkelingen te veel. Ik kan er niet buiten en wil dat ook niet. Je wilt meedoen en daarmee komt het oude vakantie-idee onder druk te staan. Zoals het vroeger was gaat het niet meer. Veel mensen nemen een vliegreis naar zonniger oorden. Daar voelen we niets voor, maar we gaan het anders invullen.
De caravan is inmiddels verkocht, we huren wel een stacaravan of vakantiehuis. Die zijn er nu in overvloed en die waren er vroeger nauwelijks. We hebben dan ook geen auto met een flink vermogen voor het trekken van de caravan meer nodig. Dus een elektrische of een hybride? En we blijven dichterbij, sneller thuis en minder verkeershinder. Zo komen we tot andere plannen dank zij de pech.

 

Dit is een veel voorkomende manier van werken. Iets verloopt anders dan je gepland of gewild hebt. Wat doe je dan? Blijven doorgaan tot het oorspronkelijke plan toch gaat werken, of alsnog de bakens verzetten en andere oplossingen gaan zoeken.” Elk nadeel heb z’n voordeel”, zei een groot voetballer eens. Kom er maar eens op. Nog beter, ga het eens opzoeken. De voordelen zijn er maar je moet er wel voor open staan.


Comments