Nieuws‎ > ‎

Paasgroet uit El Salvador

Geplaatst 24 mrt. 2016 08:06 door Martin Kemperman   [ 24 mrt. 2016 08:09 bijgewerkt ]
Talloze malen beeft de aarde in El Salvador. Straten splijten, huizen storten in. Palen, balken, ze breken als lucifershoutjes, stenen vallen in stukken uiteen. Vaak kosten de aardbevingen mensenlevens. En dan moet alles weer opgebouwd worden. Tot er een volgende beving komt….
Maar de ‘Salvadorenhas’ verliezen de moed niet! In de puinhopen zoeken ze naar nog bruikbare stukken hout. De grotere brokstukken worden opnieuw bouwmateriaal voor een volgend huis en van de kleinere worden kruisjes en kruizen gemaakt. Die worden bont beschilderd, in de meest levendige, gloedvolle kleuren. ‘We leggen ons niet neer bij de rampen,’ zeggen de mensen. ‘We geloven in het leven. Dat is sterker dan alle dood! Steeds weer zullen wij opstaan!’


Dit kruis toont het visioen: de schepping zoals God die heeft bedoeld. Er is ruimte voor planten, dieren en mensen. Alles groeit en bloeit, tegen een groene achtergrond. Schitterend zijn de vogels, boodschappers die zich bewegen tussen hemel en aarde. Centraal staan de mensen, man en vrouw, van alle huidskleuren. Waar zij in harmonie samenleven, daar ontspruit in hun midden de Boom des Levens. In die schepping is er een mooi huis, voor allen een stevig dak boven het hoofd en aardbevingen zijn er niet meer.
De zon schijnt en verwarmt alles en allen – niet te fel: met gele stralen, dat wel, maar verder met zachte, warme tinten.

Saskia Ossewaarde
Comments