Nieuws‎ > ‎

Over vluchtelingen zonder vluchtelingen. Martin Kemperman

Geplaatst 11 nov. 2015 06:51 door Oecumenische Hagediensten   [ 11 nov. 2015 06:57 bijgewerkt ]

De Raad van Kerken organiseerde zaterdag 7 november 2015 een ontmoetingsdag in de Bergkerk in Amersfoort voor allen die zich in en vanuit de kerken inzetten voor vluchtelingen in ons land. Als lid van de Stuurgroep van de Hagediensten ging ik er naar toe. Het scheelde maar weinig of ik was in een heel andere kerk beland. Samen met mij reisde namelijk een grote groep jonge Eritrese vluchtelingen met de trein. Ze waren op weg naar een feest in een andere kerk in Amersfoort vanwege een belangrijke kerkelijke feestdag. De witte kleding van de vrouwen, de lachende gezichten en de uitgelaten stemming hadden zo’n aantrekkingskracht dat ik me op station Amersfoort met moeite van hen los moest scheuren.

Gelukkig was ook de ontmoetingsdag bijzonder inspirerend en leerzaam, omdat er veel ervaringen werden uitgewisseld en praktische informatie werd gedeeld. Zo is het afgeven van goede, gebruikte kleding bij crisis- en noodopvang een prima zaak maar zijn gewassen sokken en ondergoed ongewenst want die dragen vluchtelingen alleen als ze helemaal nieuw zijn.

Door meerdere actieve groepen werd benadrukt dat een geloofsgemeenschap die iets voor vluchtelingen wil doen vooral datgene moet doen dat bij de plek past en waarin men goed is en wat men aan kan. Ga geen dingen voor mensen bedenken maar vraag waar men echt behoefte aan heeft (materialen, aandacht, activiteiten).

Op de website van de Raad van Kerken (http://www.raadvankerken.nl) staat inmiddels het uitgebreide verslag van de dag inclusief de links naar verschillende lokale initiatieven. En dat zijn er verrassend veel. Hier zal meer publiciteit aan moeten worden gegeven omdat het hartverwarmend nieuws is dat dwars staat op de angstverhalen over exodussen, tsunamis, overspoelingen en andere rampspoeden.

 Comments