Nieuws‎ > ‎

Olifant in Friesland De blog van Cor P Berkel 16 juli 2017

Geplaatst 20 jul. 2017 12:14 door Martin Kemperman
De olifant keek somber over het Friese land. Aan het weer kon het niet liggen. Prachtig zonnig en warm weer. Maar misschien had hij heimwee naar de savannes van Afrika. In tegenstelling tot Afrika was hier voedsel genoeg. Maar toch stond hij er wat somber bij. Zijn huid was aan het vervellen. Hij had open plekken op z'n rug en buik. Wat deed zo'n beest daar in het midden van een bietenveld? Het raadsel bleef mij bezig houden.

Wij fietsten door het Friese land in de buurt van Dokkum toen we hem of haar tegenkwamen. Geen bordje met uitleg of wie de maker was. Het viel te meer op omdat de omgeving typisch Hollands (of Fries) was. Uitgestrekte velden met suikerbieten of kool, maar ook heel veel grasland. Het was er vooral uitgestrekt en er waren weinig beesten. Dat waren vooral schapen en enkele weilanden met koeien.

Zoals het in Noord Friesland is, is het in Noord Brabant  helemaal niet. De overbezetting van dieren kwam in de Provinciale Staten van Noord Brabant breed aan de orde. Want de lucht vervuilt hierdoor sterk met fijnstof en ammoniak. Bovendien veroorzaken geiten Q-koorts en aandoeningen aan de luchtwegen. De boeren willen groter en meer en de provinciale politiek wil geen beperkingen. Maar eerst moet het milieu schoner. Wat de boeren natuurlijk veel geld gaat kosten.

Er ligt een eigenaardig taboe op een discussie over de omvang van de boerenbedrijven en dus op het aantal dieren. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om per oppervlakte eenheid het aantal en soort dieren vast te stellen. Maar kennelijk roept dat veel weerstand op. Want eenmaal vastgesteld is het een harde grens, zoals bij de snelheid in het verkeer.
Maar ook daar is het ervan gekomen en mij lijkt dat het hier ook gewoon nodig is. Het klinkt een beetje socialistisch of zoals het in China gaat, maar grenzen moeten er gewoon zijn. En die moeten juist als het begint te wringen vastgesteld worden. En dan moeten die grenzen niet al te democratisch bepaald worden, dus niet in overleg met alle partijen, maar op grond van feiten en onderzoek.

Woningen en bedrijfspanden in China kregen een verplicht energielabel, wat inhield dat het betreffende pand aan een minimumstandaard moet voldoen. In één klap werd een markt gecreëerd voor isolatie, en werden verwarming, airco, ventilatie en stroomverbruik aangepakt. Dat verplicht stellen ontbreekt in veel landen maar het gaat wel om de belangrijkste voorwaarden voor het bestaan op aarde. Namelijk schone lucht en beperking van de temperatuurstijging.

In Friesland lijkt dat geen probleem. Die Friezen kunnen kennelijk meer waardering opbrengen voor de kwaliteiten van hun landschap. Je merkt dat ook wel in de omgang. De Friese taal (geen dialect) wordt in alle onderlinge contacten gebruikt. Men is zelfbewust en vooral Fries. In een museum kregen we een rondleiding en jawel in het Fries. En toen wij vroegen of het ook in gewoon Nederlands verteld kon worden, werd er gezegd dat we maar Fries moesten leren.

Leuk was het wel maar het werkte niet. Vandaar die olifant natuurlijk en gewoon wachten tot het een echte Friese olifant wordt.
Comments