Nieuws‎ > ‎

Natuurmensen. Blog van Cor P. Berkel

Geplaatst 13 apr. 2018 00:39 door Martin Kemperman   [ 13 apr. 2018 00:40 bijgewerkt ]
We zijn in ons land echte natuurmensen geworden met oog voor dierenwelzijn. Dat blijkt uit de zorg voor de zeehondjes en de aandacht voor de dieren in de Oostvaardersplassen. En sinds kort is daar ook de wolf bijgekomen. En vergeet de ganzen niet. In de afgelopen winterperiode was er veel dierenleed in de Oostvaardersplassen. Daar gaan de dieren dood als ze niet sterk zijn en bestand zijn tegen de natuur. De natuur wat is dat dan? Is dat dood laten gaan of bijvoederen?

Het klinkt misschien wat zwart wit. Maar houden van de natuur is dat ook. Wat is dan de natuur waar je van houdt. De bomen, het gras of de wolken? Het weer, ook als het regent? We hebben daar een raar soort invulling aan gegeven. Voor de meeste mensen geldt dat het heel selectief is. Ik hou van het weer maar het moet wel mooi weer zijn en niet te koud of te warm. Ik hou wel van dieren maar niet als ze in een kok zitten. Of juist wel.

De koeien eten we gewoon op. Trouwens dat doen we ook met varkens en kippen. Ik maakte mee dat een paardenliefhebber getrakteerd werd op een broodje paardenvlees. Dat was niet de bedoeling, hij ging dat niet opeten. Vroeger aten we thuis paardenvlees van de paardenslager. Zo eten de mensen in Indonesië hondenvlees. Maar we zouden erg moeten wennen aan een broodje sprinkhaan. Terwijl insecten het vlees van de toekomst is.

Moeten nu de dieren in de Oostvaardersplassen afgeschoten worden of gewoon dood laten gaan omdat het leven eindig is? En Annie Schreijer-Pierik een Nederlandse Europarlementariër vraagt Brussel om in te grijpen. Want de natuur in de Oostvaardersplassen wordt vernietigd door de vraatzucht van de hongerige dieren. En het is een Europees beschermd gebied. De verwarring is compleet.

En dan is er nog de discussie dat de Oostvaardersplassen geen natuurgebied is maar een omheind stuk polderland. Daar hebben we dieren op laten leven en die hebben zich nu zo vermenigvuldigd dat het een ramp dreigt te worden. Experiment mislukt en van de oprichters van het “natuurgebied” geen spoor te bekennen.

Nu is de wolf weer in ons land, gelukkig!! De natuur komt ons te hulp. Maar als er veel schapen sneuvelen is Leiden in last. Nu al is er een protocol waarin is opgenomen dat de boeren schadeloos gesteld moeten worden bij het doden van hun schapen door een wolf. Dat kan bij tien schapen maar als het er honderden worden gaat dat niet werken.

Er moet dus eens goed nagedacht worden hoe in een dichtbevolkt land met een hoge graad van industrialisatie en transport met natuur omgegaan moet worden. En elke menselijke ingreep is in strijd met de natuurlijke gang van zaken. Alle dieren worden geboren en gaan dood. Trouwens mensen ook. Dat proces verstoren geeft onoplosbare problemen. Daar moet we dus vanaf blijven.

Mij lijkt de oplossing te liggen in natuurparken zoals de Veluwe. Daar wordt door afschot de populatie beperkt gehouden. Waardoor, met de beperkte voedselproductie, de populatie beheerst wordt. Een soort dierentuinen maar dan groter. Goede verzorging van de dieren en een goede leefomgeving. Wil je terug naar de natuur? Dan is er nog Afrika of de Oeral, maar niet in ons land.

Comments