Nieuws‎ > ‎

Mysterie in de historische moestuin.

Geplaatst 9 sep. 2015 02:05 door Martin Kemperman   [ 9 sep. 2015 02:07 bijgewerkt ]
Met in mijn gedachten de venijnige column van Max Pam over psychiater en filosoof Damiaan Denys kom ik aan op de historische moestuin van Bartimeus. Wat haalde die Pam uit naar Denys in de Volkskrant van woensdag 2 september j.l. ! Kern van zijn bezwaar tegen Denys, de laatste zomergast  van dit jaar, is diens aan Lacan ontleende opvatting dat het onbegrijpelijke eigenlijk het essentiële fundament  van ons denken is. Geen goed woord heeft Max Pam voor beide ‘charlatans’ over. Maar ben ik het met hem eens?

De pastores van Bartimeus hebben een tocht in de moestuin voor de bewoners uitgezet en ik  begeleid  twee van hen tijdens de tocht waarin zij allerlei elementen uit de natuur kunnen ervaren. Het is een prachtige ontdekkingstocht die mijn maatjes met zichtbaar genoegen maar ook met schrik langs allerlei voorwerpen en installaties brengt. Ze genieten van de muziek in de druivenkast en bij de verzoeknummers die ze mogen opgeven zitten opvallend veel liederen uit de bundels ‘Alles wordt nieuw.’
Een kunstenares heeft speciaal voor blinden kunst ontworpen die te betasten is. We komen bij twee torso’s die eerst heel voorzichtig worden betast. Eén van mijn maatjes brengt zijn vingers naar zijn neus, roept "ZEEP!" en drukt vervolgens zijn hoofd helemaal tegen de torso. Dit herhaalt hij enkele keren. Hij lijkt er helemaal in op te gaan. Dit gebaar van omhelzen raakt me enorm. Ik begrijp niet wat er gebeurt, maar voel de intensiteit van het gebeuren.

Ik vertel mijn verhaal aan Wija en Annemieke de pastores. ‘Dat moet de kunstenares weten’ zeggen zij. "Zij heeft ons deze voorwerpen geschonken." Dat kunstenaars spelen met het onbegrijpelijke vinden we vanzelfsprekend. Waarom een wetenschapper uitmaken voor charlatan wanneer deze het onbegrijpelijke series neemt? Ik hoop dat de cliënten van de dagbesteding vaker aan de hand van Franciscus en aan die van mij op ontdekkingstocht door de moestuin kunnen. Misschien wil Max Pam ook wel een keer mee. Of zijn er meer liefhebbers?

Martin Kemperman