Nieuws‎ > ‎

Kopie van de boze burger. De blog van Cor P. Berkel

Geplaatst 8 feb. 2017 05:55 door Oecumenische Hagediensten
Spreken in herkenbare taal is een voorwaarde om een boodschap goed over te brengen. Als de boodschap te bekend is moet je een andere vorm zoeken. Dat Nederlanders kritiek hebben op hun overheid is van alle tijden en plaatsen. En de baas deugde vroeger ook al niet. Dat zijn bekende klachten. Maar om dat wat sterker en beeldiger tot uitdrukking te brengen zeggen we dat “de burger boos is”. De boodschap wordt geframed.

Framen is het gebruiken van specifieke taal om de juiste emoties en wereldbeelden aan te wakkeren, waardoor de boodschap aan overtuigingskracht wint. De boodschap is niet dat de burgers werkelijk boos zijn, maar dat er ongenoegen of kritiek is. Daarmee maak je ook degene die boos is tot slachtoffer. (Zie Hans de Bruin in Trouw Letter & Geest 28-01-2017)

Boosheid maar ook andere termen die in framen gebruikt worden zoals onveiligheid en angst gaan over emoties. Er valt dan niet meer over te praten, je bent gewoon boos of je voelt je onveilig. Dat gaat niet vanzelf over. En de ander is een schurk, jij bent het slachtoffer van een schurk. Dat noemen we populisme. Het is het niet bespreekbaar zijn van problemen die ook niet benoemd worden. Populisme zegt Rob van Wijk in een BNR rapportage is een manier van spreken en communiceren en heeft op zichzelf geen inhoud. Men communiceert in frames.

Uitspraken van Trump en Wilders zijn daar voorbeelden van. Trump heeft het over de muur tussen Mexico en Amerika die Mexico moet betalen. Dit is dus framen. De frustratie van het publiek richten op Mexico, dat is de boosdoener en de gewone man in Amerika is het slachtoffer. Maar de boodschap gaat niet over een muur. En ook niet of Mexico die gaat betalen. Hoe moet Trump terugkomen op zijn uitspraken of valt nu in zijn eigen kuil?

Wilders stelt dat de grenzen dicht moeten. Maar in Europa kan dat niet meer en zeker niet zonder enorme economische gevolgen. Het is een frame gericht op de frustratie en gevoelens van de gewone mensen. Het trekt stemmen en of het waar is of niet doet er niet toe.

De PVV is zelf ook een frame. Het is geen partij maar een 1-mans actie van Wilders. De hele partij PVV zijn vrijwilligers en vrienden. Om te kunnen regeren moet Wilders een meerderheid met andere partijen vormen en geen enkele partij wil een coalitie met hem. Hij kan dus rustig allerlei onzin verkondigen want hij komt nooit aan de uitvoering toe.

Bij populisme doet de boodschap er niet toe. Het frame moet de emoties van mensen oproepen. Zeggen wat mensen aantrekkelijk vinden. Zo is Trump door dit frame president van Amerika geworden. Hij heeft dus mensen misleid en moet nu zijn misleidingen waar maken. En hij is een winnaar en wil dat laten zien. De gevestigde orde zal daartegen in verweer komen. Het leidt tot een tweedeling en chaos. Nu al wordt gesproken van een staatsgreep door Trump.

De grote vraag is waar dit eindigt. In heel veel onrust en ongeregeldheden dat is zeker. Want hij zal volhouden en hij wil winnen tenzij het congres hem afzet of hem een ‘groot ongeluk overkomt’.
Comments