Nieuws‎ > ‎

Kinderen. De blog van Cor P. Berkel - 4 september 2017

Geplaatst 14 sep. 2017 09:28 door Martin Kemperman   [ 14 sep. 2017 10:04 bijgewerkt ]

In de uitzending van Jinek van donderdag 24-08-2017 was Freek de Jonge aanwezig. Hij deed een uitspraak die bleef hangen. Hij is al jaren verdediger van de kinderrechten en gaf aan wat zijn motivatie daarvoor was. Het zijn mijn woorden, maar het kwam er op neer dat kinderen de wereld  van de toekomst maken. Dat daarom kinderen de beste opleidingen moeten krijgen die er zijn want met die kennis kunnen ze de wereld verbeteren. Hij vindt dat we kinderen als een bijzaak behandelen.
Als we dan zien hoe getraumatiseerd kinderen uit de oorlog in het Midden Oosten komen dan valt er veel te doen. Dan moeten in ieder geval kinderen die hier hun weg gevonden hebben niet om allerlei bureaucratische redenen terug gestuurd worden naar hun land van herkomst. Vooral niet als daar geen kans is op verder onderwijs of ontwikkeling. En hij sloot daarbij de Nederlandse onderwijswereld niet uit.

Het gezichtspunt van Freek betekent ook dat hij vindt dat onze generatie de mogelijkheden niet voldoende benut heeft. Of anders gezegd het had beter gekund. Maar laten we de kinderen betere kansen geven door beter onderwijs en ontwikkeling. Als je dan bekijkt hoe er weer in de kabinetsonderhandeling over het onderwijs wordt hand
geklapt dan vrees ik het ergste . De salarissen van het onderwijzend personeel gaan misschien omhoog maar zeker is het nog steeds niet.

Daarbij moet ook even aandacht gegeven worden aan de opstelling van de ouders. Opvoeden gebeurt niet alleen op school door de leraren maar ook thuis. En misschien wel meer thuis dan elders. Dat is een zware taak en daar is aandacht en voorlichting voor nodig. Het is dus niet zo dat als de kinderen iets verkeerds doen, op school lastig zijn, of kattenkwaad uithalen, dat de school daar een functie bij heeft.
Kinderen moet alles bijgebracht en geleerd worden. Ook hoe zich te gedragen op school en waar dat goed voor is. Zoals het gedrag in het verkeer en in de publieke ruimte. Ook dat is te leren en klachten daarover horen niet op school maar thuis. En op latere leeftijd moeten mensen zich gedragen als verantwoorde burgers die weet hebben van recht en moreel verantwoord optreden.
In veel gevallen zoeken die mensen ook de verantwoordelijkheden zelf op. Nemen deel aan bestuur en een sport en nemen zitting in de or. Zo worden er weer andere zaken geleerd juist door het werk in de praktijk. Stilstand is dus echt achteruitgang. Het levenslang leren kan op vele manieren gedaan worden dat is niet alleen het gebied van de opleidingsbureaus.

Leren is dus een houding die bij gebracht moet worden in de jeugdjaren. Jong geleerd is oud gedaan is het spreekwoord. Dat is houding de de ouderen moeten innemen tegenover de jongeren. Want iemand moet degene zijn die de kennis en inzichten voer draagt. Daar is moed voor nodig en zelfvertrouwen.
In de oudheid hadden de ouderen een speciale positie en werd aan ouderen een bepaald gezag toegekend. De huidige generatie ouderen gaat met pensioen en van hun welverdiende rust genieten. Dat levert weinig gezag op en geen respect. Dat weten de jongeren ook.

Comments