Nieuws‎ > ‎

Het klimaatakkoord De blog van Cor P Berkel 18 juli 2018

Geplaatst 20 jul. 2018 01:41 door Oecumenische Hagediensten   [ 20 jul. 2018 03:50 bijgewerkt ]

Het zou merkwaardig zijn om de geboorte van een nieuweling in onze maatschappij zonder aandacht voorbij te laten gaan. Meer dan 200 bedrijven en verenigingen hebben hun licht laten schijnen over de aanpak van de CO2 reductie. En daar is het akkoord over gesloten. De media hebben hier inhoudelijk op gereageerd. Het klimaatakkoord heeft de benodigde bekendheid. Ook de or krijgt ermee te maken want het raakt het functioneren van alle ondernemingen.
Wat in alle vreugde niet over het hoofd gezien moet worden is waar Nederland wat betreft milieu in rangorde stond. Nederland deelt in 2015 met Luxemburg de laatste plek op de ranglijst van het Europees Milieuagentschap. De ranglijst bekijkt of de EU-lidstaten hun klimaat- en energiedoelen in 2020 gaan halen. Er is gekeken naar de uitstoot van broeikasgassen, het aandeel duurzame energie en energiebesparing. Van de 27 leden waren we dus nummer 27.

We hebben het milieu gewoon laten lopen. De winst en het bruto nationaal product gingen voor. Toen wij jaren geleden in de vakantie door Duitsland reden zag je daar overal windmolens en op de daken zonnepanelen. Het verbaasde ons toen dat je daar in ons land niets van merkte. Wij waren en zijn echte kapitalisten. Die streven naar marktwerking want dan heeft iedereen de beste kans om zijn eigen belang na te streven. De overheid mocht vooral niet ingrijpen dankzij de VVD.

Wij waren bezig met de markt en de winst en met het neoliberalisme. Daarom is het klimaatakkoord nu een enorme omslag. In andere landen hoor je daar weinig over. Die waren al langer op dat gebied actief. En wat is nu onze grootste zorg bij dit akkoord: de kosten. Wie gaat dat betalen en moeten de burgers niet schadeloos gesteld worden. De burgers wilden ook bij de laatste verkiezingen niet dat Groenlinks de grootste partij werd. In Duitsland waren de Groenen al jaren een regeringspartij.

Als we het over de kosten blijven hebben dan is de lol er snel vanaf. Dan blijkt dat we niet zonder een flinke financiële bijdrage van iedereen dit voor elkaar gaan krijgen. Want eigenlijk moeten we met dit akkoord het kapitalisme verslaan. We moeten af van het neoliberale denken en andere prioriteiten stellen. Het klimaat moet nu centraal komen daar gaat het om. En Nederland moet daarbij een flinke inhaalslag maken ten opzichte van de rest van Europa.

De vraag is of het huidige kabinet dat gaat trekken. In het regeerakkoord staat bijvoorbeeld dat er deze kabinetsperiode geen kilometerheffing ingevoerd gaat worden. Alle partijen aan de klimaattafel van de mobiliteit zijn juist vóór het invoeren van een kilometerheffing. Dat zou dan volgende kabinetsperiode moeten, maar het is slechts een voorbeeld. Zo zijn er natuurlijk nog tal van onderwerpen die in strijd zijn het deze klimaatafspraken. Want het regeerakkoord is vanuit een totaal andere visie opgesteld.

Als het kabinet gaat sleutelen aan het klimaatakkoord zouden D66 en CU wel eens op kunnen stappen en komen er verkiezingen. Dan zou er een kabinet met Groenlinks kunnen komen vanwege het klimaatakkoord. Dan zou dat goed gewerkt hebben. Dan werkt de polder dus toch nog. Om verkiezingen te voorkomen ligt er voor het zittende kabinet nu een enorme klus op tafel. Leve het klimaatakkoord.

Comments