Nieuws‎ > ‎

Hagedienst 23 juli 2017 Recept van de amandel-sinaasappeltaart Jodien van Ark

Geplaatst 17 aug. 2017 11:18 door Hagediensten Heuvelrug   [ 17 aug. 2017 11:37 bijgewerkt ]

Uit ‘ Jeruzalem’ , het kookboek van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi


Ingrediënten:

200 gram boter

280 gram fijne kristalsuiker

4 sinaasappels/ clementines: geraspte schil en sap

1 citroen: geraspte schil en sap

280 gram gemalen amandelen

5 middelgrote losgeklopte eieren

100 gram bloem, gezeefd

mespunt zout

lange reepjes heel dun gesneden sinaasappelschil om te garneren


Verhit de oven op 180 graden.

Vet een springvorm van 24 cm doorsnee dun in met boter en bekleed m met bakpapier.

Klop de boter met 200 gr. suiker en de citrusschil in een kom met de mixer op lage snelheid door elkaar. Niet te lang, zodat er niet te veel lucht doorheen wordt geklopt.

Voeg de helft van de gemalen amandelen toe en mix ze door de boter.

Voeg geleidelijk de los geklopte eieren toe.

Doe dan de rest van de amandelen, de gezeefde bloem en het zout er bij en mix tot alles goed vermengd is.

Strijk het beslag uit in de vorm en strijk de bovenkant glad.

Bak de taart 50-60 minuten in de oven.

Controleer dat door een spies in het midden te steken. De taart mag er nog iets vochtig uitkomen.

Breng als het gebak bijna gaar is de overgebleven suiker met het citrussap en de reepjes schil in een steelpan aan de kook. Je hebt 1,2 dl sap nodig, giet er zo nodig iets uit. Neem de pan van het vuur zodra de siroop kookt.

Bestrijk het gebak zodra u de vorm uit de oven haalt met de siroop, zorg dat je alles gebruikt. Verdeel de reepjes schil over de taart. Laat de taart in de vorm helemaal koud worden en stort hem daarna.

Nog feestelijker: glazuur de taart vlak voor het opdienen met chocoladeglazuur (au bain marie):

        90 gram boter

        150 gram goede kwaliteit pure chocola in stukjes

        ¾ eetlepel honing

        ½ eetlepel cognac
Comments