Nieuws‎ > ‎

Haat zaaien De blog van Cor P Berkel 30 april 2018

Geplaatst 11 mei 2018 00:47 door Oecumenische Hagediensten
Er is de nodige commotie ontstaan over de prediking in de As Soenna moskee in Den Haag. Net niet of wel blijkt uit de opgenomen teksten van de preken dat er sprake is van haat zaaien. Een begrip dat in onze taal eigenlijk onbegrijpelijk is. Wat is haat en hoe kan je dat zaaien? En dus kan het ook met wetgeving niet aangepakt worden.

Minister Grapperhaus is gevraagd om in de wet er een aanscherping voor te regelen, maar die ziet dat als een niet haalbare kaart. De imam van de moskee blijft volgens hem net maar dan ook net binnen de grenzen van de wet. Ook op andere punten ziet de minister geen mogelijkheden strenger op te treden.
Er gaat op deze manier van benadering iets volkomen de mist in. Dat komt wellicht omdat er vooral gedacht wordt in termen van wetgeving en bestraffen. Maar dan blijkt ook hoe beperkt die manier van denken is. Uit veel wetenschappelijk onderzoek, o.a in het verkeer, blijkt dat belonen beter werkt. Daar geeft men aan wat de verkeersdeelnemer moet gaat doen en als die dat doet wordt deze beloond. Een paard krijgt een klontje suiker als die zijn best gedaan heeft.
Dan komt de lastigste vraag namelijk wat moet er dan gestimuleerd worden om haat zaaien te voorkomen. Haten van mensen komt al sinds de mensheid voor, zoals uit het bijbelse verhaal van Kaïn en Abel blijkt. Door een onverklaarbare haat vermoordt Kaïn zijn broer Abel. Dan blijkt al dat haat niet te voorkomen is en tot moord leidt. In onze tijd zijn er dan mensen die denken dat wetgeving tegen het zaaien van haat helpt.

Het tegenovergestelde van haat zaaien is het respecteren van elkaar. Het geven om elkaar en in vrede samenleven. Daar staat vast ook iets over in de Koran. Dus laat een imam die uit het buitenland komt en in Nederland wil preken een verklaring tekenen waarin staat dat hij zich houdt bij onderwerpen als het geven om elkaar en in vrede willen samenleven want die zijn in Nederland niet strafbaar. Doet hij dat niet dan wordt hij onmiddellijk uitgezet.
Daarvoor moet hij voorgelicht worden en in het land waar men de imams een opleiding geeft moet dat ook uitgelegd worden. Zou men dat in strijd met de geloofsinhoud vinden dan is de verklaring dat wij hier het omgekeerde van haat zaaien mee bevorderen. Mensen die dat niet doen of willen doen passen niet in de Nederlandse cultuur. Het gaat dan om de personen en wat ze willen uitdragen en niet om het geloof.
Een bijdrage leveren aan onze cultuur vanuit andere religies is prima, Met deze inhoud is dat is een positieve opstelling die alleen goed gecontroleerd moet worden. Maar dat kan dan ook in alle openheid in tegenstelling tot de huidige situatie waarin altijd de verdenking op de achtergrond bestaat.
Haat is niet te voorkomen en zo oud als de mensheid. Daar zou dus anders mee omgegaan moeten worden. In deze tijd waarin het haat zaaien opspeelt en de oude bekende rituelen weer opgepakt worden, moeten we dit verschijnsel anders benaderen. En de Nederlandse cultuur is een voorbeeld van een andere benadering. Laten we dat gaan uitdragen.
Comments