Nieuws‎ > ‎

Geen zee te hoog. De blog van Cor P Berkel 7 april 2017

Geplaatst 7 apr. 2017 00:58 door Martin Kemperman   [ 7 apr. 2017 00:59 bijgewerkt ]

Ik zag de zee
en hij viel mee.

Dat las ik op een bord in Middelburg waar wij een paar dagen waren. Eigenlijk viel alles mee. Het was vier dagen prachtig weer en we hebben ervan genoten.
We reden met de auto als altijd via Zierikzee, dan kom je langs de Grevelingen bij Bruinisse. Daar is een parkeerterrein en kijk je uit over de Krammer. Dan kan het eerste deel van de reis wat bezinken. In Afrika rusten de inwoners na drie dagen reizen, want dan moet de geest het lichaam inhalen. Dat hebben wij dus ook. En wij zijn wat ouder dus eerder aan rust toe. De wateroppervlakken wisselen door eb en vloed. Soms zijn er pierenzoekers of gewoon wandelaars die op de schorren lopen.

Zeeland is natuurlijk het gebied van de eilanden met verbindingen en de afsluitingen. Altijd weer, en we komen er al tientallen jaren, is het landschap daar weids en ruim. Grote landerijen en eindeloze wateren. Daar doorheen rijden is een feest. Of het nu mooi zonnig weer is of stormt en regent, een stemming krijg je er gratis bij. We reden verder naar Zierikzee.
Dan kom je bij de Oosterschelde met de 5 km lange brug. We reden over een waterplas over de langste brug in ons land. Aan alle kanten bootjes en water zover je kon zien. Dan kom je aan in Noord-Beveland en komen de kleine dorpjes voorbij. Dan een kleine brug over van de sluis van het Veerse Meer. Dat is een meer met brak water en ontstaan na de afsluiting van het Veerse Gat tussen Kamperland en Walcheren.

We volgen de richting Goes en Middelburg en zoeken ons hotel. Daar verbazen we nog eens over de enorme inspanningen van de Deltawerken. Het plan hiervoor is ontstaan als gevolg van de watersnoodramp in 1953. De ramp werd veroorzaakt door een zware stormvloed in combinatie met springtij, waarbij het water in de trechtervormige zuidelijke Noordzee tot extreme hoogte steeg. Het aantal doden bedroeg alleen in Nederland 1836.
Het gevolg was dat er een plan opgesteld werd onder naam Deltawerken. Het is een verdedigingssysteem voor met name de provincies Zeeland, zuidelijk Zuid-Holland en Noord-Brabant ter bescherming tegen hoogwater van de zee. Aan de Deltawerken is decennialang gebouwd. Het project werd compleet verklaard na oplevering van de Oosterscheldekering (1986).

En nu hebben we de ramp in Groningen waar ten gevolge van de gaswinning de bodem zakt en er een groot aantal huizen en gebouwen is beschadigd. Onze roemruchte cabaretier Freek de Jonge heeft dit vergeleken met de watersnoodramp en voorgesteld om een soort Deltawerken voor Groningen te starten. Hoewel buiten kijf staat dat er een groot probleem opgelost moet worden is een vergelijking met de ramp in Zeeland en Zuid-Holland een grapje.
Er zijn in Groningen geen doden en gewonden gevallen en er is veel minder materiële schade. De vergelijking is ook overbodig want de verzakkingen worden veroorzaakt door het oppompen van het gas door de (commerciële maatschappij) NAM als energiebron voor ons aller comfort en welvaart. Het is een rekening achteraf die snel betaald moet worden.

Comments