Nieuws‎ > ‎

Feiten in een droomwereld. Cor P. Berkel

Geplaatst 10 dec. 2015 07:27 door Oecumenische Hagediensten   [ 10 dec. 2015 07:27 bijgewerkt ]
Feiten zijn lastig om mee om te gaan. Tenminste dat is mijn mening en ervaring. Veelal zijn feiten getallen, foto’s of video- opnamen van gebeurtenissen die plaats gevonden hebben. Maar heel vaak passen die niet binnen onze eigen leefwereld. Zoals de aanval in Parijs en de beveiliging van Brussel. Of de fraude over de software in de dieselauto’s bij Volkswagen. Feiten moeten zo duidelijk mogelijk weergegeven worden want er mag niets onjuist zijn of aan de verbeelding worden overgelaten.
Die feiten gaan niet alleen over Parijs, Brussel of Volkswagen, maar ook de passagiersvliegtuigen die neerstorten, de modderstromen, de epidemieen en de overstromingen. En er zijn nog veel meer feiten die ons via media bereiken. Ze zijn storend en verontrustend. Sommige mensen willen het niet meer zien en horen en kijken geen TV meer of lezen de krant niet meer.

Het is ook heel goed te begrijpen. Die feiten zijn rustverstoorders in onze droomwereld. Een droomwereld van vrijheid, vrede en welvaart. Dat wisten we eigenlijk niet meer maar nu wel. Door deze feiten worden we ruw geconfronteerd met een werkelijkheid die er ook is. Die feiten dringen zich op zelfs buiten de media om. Onze westerse droomwereld wordt globaal, de asielzoekers lopen in onze straat en de terroristen doen aanvallen in onze steden.
Natuurlijk willen we niet gestoord worden in ons leven in deze droomwereld. En dromers zijn we allemaal. Wij hebben in de westerse samenleving onze eigen dromen waar gemaakt. Dus het kan wel. Dat we kwaad worden is te begrijpen. Iemand moet het toch gedaan hebben? “Zij” hebben onze droomwereld toch verstoord. En wie zijn “zij” ? Die “zij” komen nu halen wat wij hebben; namelijk welvaart, vrede en vrijheid. De rest van de wereld wil dit ook.
Moeten we niet eens de hand in eigen boezem steken? En aanpakken wat verder van ons bed ligt. Daarvoor moeten we vooral blijven dromen. Want zonder dromen blijft het aanpakken van deze feiten zonder richting. Dromen zijn nodig bij het streven naar verbeteringen in de toekomst en het helpen bij de opbouw van een goede samenleving voor een zo groot mogelijk aantal mensen.

In de onderneming en de maatschappij komen er feiten boven tafel die met name de leiding en de bestuurders niet leuk vinden en duiden op misbruik. De fraude bij de software voor de dieselauto’s bij Volkswagen is daarvan een nieuw voorbeeld. Voor zowel de consumenten als voor het milieu buitengewoon schadelijk. Die feiten worden geanalyseerd en nagegaan wordt wat daarvan de oorzaak is en wie daarvoor verantwoordelijk is. En dan gaan er koppen rollen. Bestuurders of staatssecretaris, het maakt niet uit. Zij worden daarmee als voorbeeld gesteld aan anderen. Wie bewust fouten maakt moet worden gestraft.
Maar het probleem wordt daarmee niet opgelost. Het probleem is dat er steeds mensen zijn die de verkeerde afslag nemen. Die niet doen wat in het algemeen belang is, maar die vooral voor hun eigen belang gaan. Die zullen hun eigen dromen moeten ontdekken die realiseerbaar zijn in onze maatschappij. Meer en hardere acties tegen mensen die de verkeerde afslag nemen lost geen enkel probleem op. Dit is alleen goed voor ons eigen gerechtsaardigheidsgevoel.

Comments