Nieuws‎ > ‎

Expositie in de pruimengaard (Cor Berkel)

Geplaatst 8 sep. 2016 07:22 door Oecumenische Hagediensten
Net als vorige jaren was de expositie in de pruimengaard weer heel boeiend. De pruimengaard is een beeldentuin in Wijk bij Duurstede. In een echte boomgaard met pruimenbomen waar op dat moment ook pruimen geplukt werden. Naast allerlei leuke en wonderlijke constructies die er altijd weer zijn waren er twee beelden die mij opvielen. Waarvan bijgaand de foto’s.

 

Het ene beeld is een open constructie van ongeveer 2 meter lang steunend op een elleboog. Een opvallende prestatie om het gewicht zo te verdelen dat het blijft staan. Gesteund op een punt, je krijgt het zelf met je eigen lijf echt niet voor elkaar.  En waarom kiest de kunstenaar ervoor om een min of meer doorzichtig beeld van een vrouw te maken. Zijn vrouwen zo doorzichtig? 

Maar het heeft wel een denkrichting aan. Zouden vrouwen hier een voorbeeld aan kunnen nemen om meer doorzichtig te zijn? Of begrijp ik als man de vrouwen verkeerd? Vrouwen zijn meer communicatief ingesteld maar daardoor voor mannen minder begrijpelijk.Omgekeerd zeggen mannen in een mannengroep vrijwel niets en drinken hun bier en denken dat ze elkaar begrijpen. Wat ik overigens sterk betwijfel. Het beeld is van Ruurlo Schrijvershof. 

Het ander beeld is massief uitgevoerd in brons. En toont de meest menselijk emotie van verbondenheid. De omarming van een kind zo stel ik mij voor. Door die uitvoering toont de kunstenaar dat emotie ook werkelijk onverwoestbaar is. Ook onverzettelijk. Daar moet je voor opzij. Dit beeld is van Ati Emmerik.

Naast het feit dat het goed weer was, is ook de aanwezigheid van het terras op stadsmuur een aantrekkingspunt. Onder de parasols is het uitzicht op de lek prachtig en iets om van te genieten. Dat maakt een bezoek aan Wijk bij Duurstede compleet. En dan is er nog de fietstocht heen en terug door het mooie utrechtse weidelandschap. Zo maakten wij met allerlei uitjes toch nog een leuke vakantiedag van na de missers in Frankrijk.

Comments