Nieuws‎ > ‎

Een mooie muur door Kees Blok

Geplaatst 11 nov. 2015 08:25 door Martin Kemperman   [ 11 nov. 2015 08:31 bijgewerkt ]
Onderstaande blog is overgenomen van de website van Kerk in Actie, http://www.kerkinactie.nl

6 november 2015

Aan de andere kant van de wereld kan men de Chinese muur bezoeken en hier heel dichtbij de muur om de oude stad Jeruzalem. Beide hebben gemeen dat ze werden opgetrokken om stad en land te beschermen tegen ongewenste indringers. Misschien is dat doel zo nu en dan nog gehaald ook, maar getuige de geschiedenis niet altijd. Deze twee bouwwerken zijn ook voorbeelden van wonderschone architectuur. Wat een feest om daarover of langs te lopen. Zo geheel anders is de veel bekritiseerde Muur in Palestina.Zelden heb ik zo iets lelijks gezien vanuit esthetisch oogpunt om nog maar te zwijgen van de ethische kant van het geval. Terzijde, het IJzeren Gordijn was ook geen schoonheid, maar in tegenstelling tot deze Muur wel effectief. Ik zal het U verklaren.
Men heeft hier in dit land over van alles en nog wat ruzie. Zelfs over de naam van deze muur heerst onenigheid. Wij, oecumenische begeleiders, mogen niet spreken van ‘ Muur der Apartheid ‘ of ‘ Separation wall‘ om nog maar te zwijgen van ‘ Muur der Schande ‘, voor ons is het ‘ Barrier ‘en dat is erg genoeg.

Als ik, ware ik Palestijn, een aanslag zou willen plegen, dan is de Muur een lachwekkende, zij het kostbare grap om mij tegen te houden. Niet alleen zitten er overal gaten in, maar is hij ook niet afgemaakt. Als je dus even een stukje omrijdt, ben je zo binnen. Voor maar 20 shekel – ik bespaar U de wisselkoers, maar het is niet veel - huur je op meerdere plaatsen langs de soms maar vier meter hoge Muur een ladder, die je de mogelijkheid geeft om aan de andere kant te komen. Ook wonen er bijna twee miljoen Palestijnen in Israel, die net als het Israëlische leger en de bewapende kolonisten soms het geweld niet schuwen. De Muur is dus geenszins effectief om de veiligheid te bevorderen aan de kant van Israël. Kijk maar naar wat er nu gebeurt: al het onheil speelt zich af aan beide zijden, de Muur als een volslagen nutteloos ding negerend.

Er is nog iets anders. Israëlische werkgevers willen maar wat graag goedkope Palestijnse arbeidskrachten voor het minimumloon laten werken in Israël. Per dag gaan er 150.000 Palestijnen door de checkpoints – als gevangenen in kooien, een afzichtelijk schouwspel – als gatenkaas in de Muur naar Israël. Inmiddels spreken we al over de messen intifada: die moeten dus allemaal met hun vingers eten, want met mes en vork mag zeker ook niet meer?

Voorts zijn er ook elke dag vele arrestaties van illegale werkers – ze gaan via de gaten in de muur per auto of via de ladders over de Muur - in Israël bij werkgevers. Die werkgevers betalen nog minder dan het minimumloon en dragen ook geen loonbelasting en sociale premies af. Een stuitend bewijs van mijn stelling: de Muur is zo lek als wat.

Met het verzekeren van de veiligheid voor de burgers heeft deze Muur niets te maken, wat de regering in Jeruzalem U ook op de mouw speldt.
Als men echt de veiligheid van Israël met een muur wil dienen, dan moet men zoiets oprichten als het IJzeren Gordijn. Dat was redelijk dicht zoals U zich vast wel herinnert. Slechts een paar Oost Duitsers konden ontsnappen uit de voormalige DDR; het merendeel van degenen, die een poging waagde, werd door Vopo’s ( 1 ) - herinnert U zich de afkorting nog? - doodgeschoten.
Gemakkelijk wordt vergeten, dat iets dergelijks ook wel in Israël bestaat: het hek rondom Gaza, ook wel de grootste gevangenis ter wereld genoemd. Aan de grens met Egypte heeft Israël een ondoordringbare muur opgericht, waarmee thans met succes niet alleen Afrikaanse vluchtelingen worden tegengehouden, maar ook Gazanen er met geen mogelijkheid uit kunnen. De Israeli's kunnen het dus wel als ze willen…….

Wat doet de Muur hier met mensen? Wel, tuinen worden doorsneden, eigendommen in tweeën gedeeld, gemeenschappen gesplitst. Uren moet men omrijden om verwanten te bezoeken, die soms naast de deur wonen en ook urenlang staat men in check points in de rij. Het is een mooi middel om mensen murw te maken, te vernederen en er is nog iets.
De Muur wandelt zo nu en dan. Dat wil zeggen, dat de elementen van vier, zes of acht meter hoog telkens worden verplaatst als men weer een stukje land kan annexeren. De oude grens van vóór 1967 met Jordanië was 320 kilometer lang en de Muur is nu ruim 700 km lang. Daarmee is de Muur een instrument voor annexatie, zie ook de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof te ‘s -Gravenhage over het onding ( 2 ). Immers, een groot deel van de Muur ligt niet op de grens van 1967, dus de lijn waarlangs een zelfstandige Palestijnse staat zou komen te liggen, maar ligt op Palestijns grondgebied. Daarmee heeft Israël vele vierkante kilometers Palestijns grondgebied met de daad geannexeerd. Schande!
De Muur is er dus niet voor de veiligheid van de Israëlische burger, maar om het Palestijnse volk te vernederen en van hun land af te helpen.

Paus Franciscus bad onlangs bij de Muur aan Palestijnse zijde; Vaticaanstad heeft de Palestijnse staat erkend, ons land is nog niet zover. Zou hij om vrede hebben gebeden? Ik deed dat acht jaren geleden eens bij de Klaagmuur. Dat is trouwens wel een mooie muur. ‘ Het gebed van een rechtvaardige vermag veel ( 3 ) ‘ .

Ik moet maar geduld hebben…………….

Volgende keer ga ik eens iets aardigs over Israël zeggen, blijf volgen.

Kees Blok, Yatta: geen Muur te zien


( 1 ) https://nl.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Volkspolizei

( 2 ) http://www.icj-cij.org/docket/index.php?pr=71&code=mwp&p1=3&p2=4&p3=6

( 3 ) Spreuken 15:29
Comments