Nieuws‎ > ‎

Een mooi cadeautje voor de feestdagen!

Geplaatst 26 nov. 2015 06:00 door Oecumenische Hagediensten   [ 27 nov. 2015 06:00 bijgewerkt ]
Je bent er geweest

Arie de Bruin en Len Munnik
Levendig Uitgever
ISBN 978 94 91740
Prijs € 10,00 ( €5,00 gaat naar het YMCA project in Beit Sahour)

Vrijdag 20 november werd het boekje: gepresenteerd in de Pauluskerk te Rotterdam. De auteurs van het boekje zijn: Len Munnik, cartoonist van o.a Trouw en Arie de Bruin, docent van Edukans en een fervente aanhanger van de Pools-Joodse pedagoog, J.Korczak die vóór en tijdens de oorlog directeur was van een weeshuis in Warschau.
Zijn basis idee van opvoeden luidt: ‘Een kind dat geslagen wordt, leert slaan; een kind dat gerespecteerd wordt, leert respect.’
Len en Arie zijn beiden naar Gaza en de bezette Westoever geweest. Zij werden diep getroffen door het grote aantal getraumatiseerde Palestijnse kinderen. Maar ook door de projecten die opgezet zijn om hen te helpen.
Zo bezochten ze het project van de YMCA in Beit Sahour waar
getraumatiseerde kinderen die gevangen hebben gezeten weer een beetje
op de been worden geholpen.


In de kapel, een zeer lichte en gastvrije ruimte werd het eerste exemplaar van het boekje aangeboden aan Rosh Abdelfatah, een Koerdisch Syrische vluchteling, filmmaker en artistiek leider van het Arab Camera Festival te Rotterdam, die sinds 1999 in Nederland verblijft.
Er werd een korte film getoond met de naam Stolen children, stolen lives waarin duidelijk naar voren kwam hoe Palestijnse kinderen beschadigd worden door een aantal dagen in detentie te hebben doorgebracht. Zij worden vernederd en uitgescholden.
Thamar Kemperman gaf een try out van het eerste deel van een toneelstuk dat in december in zijn geheel wordt opgevoerd. De spelers -7 mannen en 1 vrouw en bezoekers van de Pauluskerk - gaven een beeld van het leven van ongedocumenteerden in Nederland. Thamar geeft hen hun eigenwaarde terug door zich in woord en gebaar te leren uitdrukken in tijden van wanhoop, vreugde en verdriet. Het was heel bijzonder.
Said speelde op de ut, een Palestijns muziekinstrument.
Arie de Bruin las enkele gedichten voor uit het boekje, waarbij de cartoons van Len Munnik werden getoond.
Een zeer bijzondere middag.

Ik neem aanstaande zondag een aantal exemplaren van het boekje mee.

Marijke Egelie

 

Comments