Nieuws‎ > ‎

Eenden De blog van Cor P. Berkel

Geplaatst 11 jan. 2017 02:26 door Oecumenische Hagediensten   [ 11 jan. 2017 02:28 bijgewerkt ]

Veel van wat we meemaken overkomt ons. En dan nog zo dat er geen keuze meer lijkt te zijn. Maar dat is vaak ook schijn. Oplossingen zijn er wel maar de gevolgen zijn te groot of niet te overzien. En dan doen we niets. We wachten af tot de bui over gedreven is. We kijken televisie, kiezen nog een vakantie uit en dat is het dan wel.

Mij overkwamen twee dingen. Als eerste kreeg ik een longinfectie. Naast de gebruikelijke ziekteverschijnselen is dat vooral een pijnlijk hoesten. Het tweede was de tuin die vanmorgen wit was van de aangevroren mist. Ik zat in een stoel te kijken naar de eenden in de vijver van het park achter ons huis. Ze zwommen een beetje ongestructureerd rond, niet op zoek naar eten of iets anders. Gewoon niets doen. De dokter schreef mij inmiddels medicijnen voor en het hoesten wordt steeds dragelijker. Dan is gewoon zo stil zitten en kijken is ook wel prima. Dat hield ik niet lang vol want anders was ik niet aan deze blog gaan schrijven. En ik moest wel even over de toekomst en met name 2017 nadenken. Belangrijk is om te weten dat er in de komende jaren heel veel gaat veranderen. Wil je niet overvallen worden door die veranderingen, kijk dan goed om je heen. Van Trump tot Wilders, er zijn over de wereld rare snuiters opgestaan. En die moeten we niet onderschatten.

Het optreden van deze personen is niet uit de lucht komen vallen. Ze geven veel mensen een stem en een zelfbewustheid. Die geest stop je niet zomaar weer in de fles. Die mensen willen dat er aandacht komt voor hun manier van leven. Vaak werklozen op de grens van armoede. Trump denkt dat op te lossen door vooral miljardairs in zijn regering te benoemen. Want super rechts weet wat geld verdienen is. Dit loopt waarschijnlijk uit op een fiasco. We gaan het meemaken. Met Wilders en de verkiezingen loopt het ook verkeerd af. Als hij al de grootste partij wordt, dan heeft hij nog een coalitiepartner nodig om te kunnen regeren en geen partij wil die rol op zich nemen. Dus dat gaat niet lukken. Maar dat wil niet zeggen dat de groep mensen waar hij voor staat niet meer gehoord wordt. Er is nu geen partij meer die deze groep over het hoofd zal zien dus zal dat te merken zijn in het beleid van de komende regering.

Het is nu zo mistig geworden dat ik de bomen achter de vijver niet  meer kan zien. De eenden zijn niet meer teruggekomen. Verdwenen in de mist  Net als in de echte wereld gebeuren er veel dingen buiten onze waarneming, in de mist. Gekozen parlementsleden moet streven naar openheid, om te weten dat er niets van belang gebeurt waar je op moet reageren. Dat geeft een rustig gevoel.

Een gezond en gelukkig 2017 en ga wat anders doen. Begin een opleiding, zoek ander werk, ga viool spelen of schilderen. Begin het nieuwe jaar met een nieuw begin.

Comments