Nieuws‎ > ‎

Dienstbaarheid de blog van Cor P. Berkel.

Geplaatst 22 sep. 2016 01:58 door Oecumenische Hagediensten   [ 24 sep. 2016 02:05 bijgewerkt ]
Dienstbaarheid.

Hieronder versta ik wat John F. Kennedy zei: "Ask not what your country can do for you but what you can do for your country." Zelf iets ondernemen omdat een groter belang daarmee gediend is, is niet (te) veel gevraagd. De overheid heeft ons in de het verleden in de verzorgingsstaat misschien te veel gepamperd. Dat moet nu anders en dus moeten ouderen nu langer zelfstandig wonen.
Maar er zijn natuurlijk mensen met minder initiatieven en die afwachtend zijn. Voor de minder bedeelden met beperkingen moet wel gezorgd worden door de overheid en particuliere Instellingen. Hoe voorkom je dan dat die in de verdrukking komen? Wanneer mag je zeggen dat je het niet zelf af kan en dat hulp nodig is? En als instellingen een aanbod doen is er dan gelijk een markt met vraag en aanbod? Met een prijs en ben je dan consument?
In een verzorgingsmaatschappij werden we gemakzuchtig. En die groep gemakzuchtigen breidt zich vanzelf uit tot mensen die een goed inkomen hebben en vooral streven naar meer en beter voor zichzelf. Sommige menen zelfs dan dat de overheid hen besteelt met de belastingheffing. Zelfs het Kamerlid Barry Madlener beweert dat. En dienstbaar zijn aan de maatschappij vinden ze onzin.
Noblesse oblige (adeldom verplicht) geldt niet voor hen. Er is een chronisch te kort aan bestuursleden van clubs bij verenigingen. Men heeft het te druk. Alles wat anderen hen aanbieden is vanzelfsprekend daar hoef je niets voor terug te doen. Dat er scholen zijn en een opleiding gevolgd kon worden, er ook voor hen gezondheidszorg is en de wegen onderhouden worden, verplicht hen tot niets. Het is zelfs vaak aanleiding om te klagen over de geleverde diensten. Slechte gezondheidszorg, terwijl die tot de beste ter wereld behoort. Evenals het onderwijs en de scholen.
En die cultuur wordt ook aangeleerd aan de jongere generatie. Een grote groep jonge mensen parasiteren op de maatschappij. De overheid spreekt dan graag over een participatiemaatschappij maar het lijkt meer op een parasietenmaatschappij. Men komt vooral op voor het eigen belang. Als er wetgeving dreigt voor het verminderen van de CO2 uitstoot of plaatsen van windmolens zijn ze tegen. VW heeft sjoemelsoftware gebruikt, dan protesteert men over de waardevermindering van de auto en niet over de veroorzaakte luchtverontreiniging.
Het zou ook jongeren aangeleerd moeten worden om wel een inzet te leveren aan de maatschappij. Eerder is al eens voorgesteld een sociale dienstplicht in te voeren. Maar dat voorstel is denk ik gesneuveld. In Amerika zijn er verschillende organisaties voor vrijwilligers gericht op maatschappelijke nut. Zelf ben ik twee jaar dienstplichtig geweest. Ik zal er geen positieve verhalen over vertellen, want die zijn er niet.
Het was verplicht maar er is wel is altijd het besef er geweest dat het moest doen voor de maatschappij. Daar wordt je in geboren en wat er opgebouwd is krijg je bij de geboorte gratis mee. Dan mag die maatschappij je best vragen om daar wat voor terug te doen.


Comments