Nieuws‎ > ‎

Deugen mensen? – Blog van Cor P. Berkel

Geplaatst 30 jan. 2020 04:06 door Oecumenische Hagediensten

Ook al heb ik het boek van Rutger Bregman ‘De meeste mensen deugen’ (2019, De Correspondent) gelezen, dan nog is het moeilijk een zinnig antwoord op deze vraag te geven. Wel vind ik het een geweldig boek dat zo veel mogelijk gelezen moet worden. Bregman neemt je aan de hand mee in zijn onderzoek naar de feiten over de mensen. Hij neemt verschillende onderzoeken onder de loep en hij beoordeelt kritisch de resultaten daarvan.

HIj komt dan soms op tegengestelde bevindingen en geheel andere resultaten. Dat gaat dan bovendien over gerenommeerde onderzoeken en onderzoekers. Waarover al breed gepubliceerd is en die zeer bekend zijn geworden. Hij laat zien dat de resultaten van die onderzoeken gemanipuleerd zijn om de gewenste uitkomst van experimenten te krijgen. Voor een deel om daarmee in de wetenschappelijke wereld hoge ogen te gooien. Gewoon dus om het eigen belang en de naamsbekendheid.

De belangstellende leken en beleidsmakers hebben die verkeerde resultaten en onjuiste resultaten gebruikt voor beleid en opinievorming. En dat gaat nog steeds door. Een onderzoek van kolonel Marshall naar het gedrag van zijn soldaten bij een aanval van de vijand, bracht aan het licht dat van die eigen soldaten slechts 15% tot 25% tijdens het gevecht schoot.

Hij schrijft in zijn boek over die strijd: ”het gemiddelde en gezonde individu heeft zo’n  innerlijke en meestal onbewuste weerstand tegen het vermoorden van een medemens dat hij niet uit vrije wil een leven zal nemen”. Maar 40 jaar geleden zijn die resultaten tot een truc en oplichterij bestempeld door het leger en gerenommeerde media. De kolonel was toen al dood. Maar andere onderzoeken bevestigen zijn resultaten. Het blijkt dat de soldaten vooral vechten om hun vrienden en kameraden te beschermen en niet om de vijand te verslaan.

Verder in het boek schrijft hij dat het leger de Amerikaanse rekruten traint met video’s en andere middelen om te leren de vijand (andere mensen dus) te doden. Overigens, hoe zou dat dan werken bij de jongeren die veel video’s met geweld, ook met het gebruik van messen, zien en daar hun spel in spelen. Dan blijft de vraag welke mensen er dan deugen?

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat er gemanipuleerd is met de feiten van onderzoeken. Daarmee wordt een cynisch beeld van de mensheid gevormd. En het bevestigt het dominante cynische beeld over het gedrag van mensen. Het is de benadering van Bregman om het cynische beeld van mensen met tal van onderzoeken te weerleggen. Mensen blijken niet alleen maar uit te zijn op het eigen belang maar ook voor anderen te kunnen zorgen.

De rol van de media is een belangrijke oorzaak daarbij. Vanwege het belang van de omzet zijn die vaak uit op sensatie en geven verkeerde informatie. Daar worden door hem ook treffende voorbeelden van gegeven. Hoe vaak er ook over berovingen en verkrachtingen wordt bericht, uit onderzoek blijkt dat telkens weer de omstanders hulp bieden en proberen erger te voorkomen. Ook de huidige cultuur heeft daar overtuigende voorbeelden van. Mensen zijn te motiveren om een positieve bijdrage te leveren en velen doen dat ook. Je zou dus kunnen zeggen dat de meeste mensen deugen.

 

Comments