Nieuws‎ > ‎

Cor's BLOG Sleepwet

Geplaatst 10 nov. 2017 00:10 door Martin Kemperman
Enthousiaste studenten hebben voor elkaar gekregen dat het minimum aantal van 300.000 handtekening voor het houden van een referendum is gehaald. Er kunnen nog wat belemmeringen ontstaan maar deze hobbel is genomen. Een hartelijke felicitatie dus. Maar waar gaat het nu om? 
De term sleepnet komt van de zeevisserij en duidt op het slepen van een net over de bodem van de zee waardoor je zo ongeveer alle vis met toebehoren in het net krijgt.De overheid geeft met het aannemen van deze wet de veiligheidsdiensten het recht om van alle digitale instrumenten, zoals PC’s, tablets en telefoons informatie af te tappen. Daarvoor moet goedkeuring door de minister gegeven worden met een controle van rechters. Het inbreken dus in de digitale privé apparaten bij iedereen die verdacht is maar ook bij onschuldige burgers. Het is een inbreuk op de privacy vinden de studenten en met hen 400.000 anderen.

Nu is de wet al aangenomen dus ontstaat er discussie over nut en noodzaak en er zou in het regeerakkoord hier ook een voorstel voor gedaan zijn. Maar dat moet de toekomst maar uitwijzen. Mag de digitale privacy geschonden worden in het belang van de veiligheid van de burgers? Dat is de grote vraag en daar moet een goed beeld bij gebruikt worden over de werkelijkheid. Bij de veiligheid kun je direct denken aan het terrorisme, maar het gaat veel verder. In Amerika is aangetoond dat Google en Rusland invloed gehad hebben op de verkiezingen van de president. En vrijwel alle maatschappelijke voorzieningen werken met internet.

En wat zal er in de toekomst niet met internet werken? Dus dan is alles is met alles te verbinden. Van waterbeheersing tot energievoorziening en het geldsysteem. Dat maakt de maatschappij kwetsbaar voor misdadigers en criminelen en politieke mee- of tegenstanders. Een nieuw verschijnsel waar nog geen adequate antwoorden voor zijn. En veel particulieren maar ook overheid en ondernemingen hebben op hun apparatuur geen of een slechte beveiliging. En alle apparaten kunnen ook met elkaar verbonden worden. Van buitenaf kan een klein programma geïnstalleerd worden dat op een bepaald moment geactiveerd kan worden. Die een stormvloed aan internetactiviteiten doet ontstaan waardoor websites plat gaan. Het gebruik van internet in combinatie met de gebruikelijke apparaten is dus een oorzaak van de risico’s. En evenals het gebruik van allerlei gebruiksgoederen, zoals elektrische apparaten, beveiligingen kennen zou internet apparatuur die ook moeten hebben’.

Meer veiligheid door het mee- en afluisteren van apparaten is vissen in troebel water. En dat raakt altijd de privacy. Deze methode die nu in de wet staat heeft een totalitair karakter, die steeds een stapje verder gaat. Daar moeten we vanaf. Maar er moet een slimmere manier bedacht worden om deze problemen op te lossen en zaken te verbeteren. Een manier die uitgaat van de gebruiker en niet gericht is op het controleren van de gebruiker. Dat is autoritair gedacht en past niet in een democratie.

Er moet ‘out of de box’ gedacht worden en or-leden weten dat het werkt.
Comments