Nieuws‎ > ‎

Carillonklanken uit Dordrecht

Geplaatst 25 okt. 2018 05:48 door Martin Kemperman
Op een mooie zonnige zaterdag 13 oktober, gingen Philip Idenburg en ik, Albert Blok, naar de Grote Kerk in Dordrecht. Precies om 14.00 uur ontmoetten wij bij de kerk Hans Berrevoets, die wij hebben leren kennen tijdens de zomerdienst die ik 5 augustus heb mogen begeleiden. Hans en zijn vrouw Gerda waren daar, omdat ze Jan en Marieke van der Linden kennen. Na afloop vroeg Hans mij of ik het leuk zou vinden om, indien mogelijk, in contact te komen met Boudewijn Zwart. Hij is een van de bekendste beiaardiers van Nederland, mede omdat hij tijdens de rondvaart van de Koning, toen die gekroond werd, op een boot in het IJ een beiaard bespeelde.
Dat leek mij erg leuk. Op de 13e brak het moment dus aan. Het Dordse carillon is uitgebreid met 17 klokken zodat het nu met 67 zware klokken het grootste carillon van Europa is. Om daar bij te komen moesten we natuurlijk geweldig klimmen tot we in de speelruimte kwamen waar we uiteindelijk op 50 meter hoogte zaten. Na een uitleg over het ontstaan van het carillon speelde Boudewijn zelf eerst, waarna ik op de bank mocht plaats nemen. Toen ik de grondtoon C gevonden had dacht ik: hier vind ik wel mijn weg, waarop ik best wel wat liederen heb kunnen spelen. Toen ik psalm 65 gespeeld had, vroeg Boudewijn mij wat op te schuiven en ging hij naast mij zitten, zodat we bij de herhaling van dit lied het samen met vier handen konden doen. Ik speelde de melodie en hij maakte akkoorden daaronder. Nadat ik ook nog “Boek je bent geleefd” had kunnen spelen maakten we weer de lange tocht naar beneden, waar we langs het zingende kerkkoor naar buiten slopen. Nadat ik mijn dank had kunnen uitspreken aan Boudewijn en Hans zijn we weer naar huis gereden.
Deze middag was voor mij heel speciaal, omdat het voor mij voelde alsof ik de liederen als het ware uit de hemel had kunnen laten neerdalen. Eigenlijk zou je kunnen zeggen: hier beneden op deze aarde hoor je het orgel en de vleugel en vanuit de hemel de klanken van het carillon. Ik zal de middag nooit vergeten.
Albert Blok
Comments