Nieuws‎ > ‎

De Boekendraaikast: Dineke Havinga - Biografie over Bonhoeffer

Geplaatst 21 jun. 2018 01:11 door Oecumenische Hagediensten   [ 6 jul. 2018 01:23 bijgewerkt ]
     
Ik heb altijd gedacht dat de kerken in Duitsland onder de naam van 'bekennende Kirche' volop in verzet leefden tegen Hitler en zijn antisemitisme.
In dat opzicht was het lezen van de nieuwe biografie van theoloog Dietrich Bonhoeffer een onthutsende ervaring. Stap voor stap wordt beschreven hoe de kerken en de predikanten zich het zwijgen laten opleggen door het nationaal socialisme of hun eigen  geloof met het nazisme weten te verenigen.
De theoloog Bonhoeffer is in Nederlandse kerken bekend geraakt door zijn lied: door goede machten (!) trouw en stil omgeven....en onder andere door zijn boek 'verzet en overgave', geschreven vanuit de gevangenis tot aan zijn executie. Er was ooit al een  biografie over hem geschreven, maar het onderzoek in Duitsland naar de eigen recente (kerk)geschiedenis leverde de noodzaak op van een nieuwe biografie: hij was lange tijd gezien als 'landverrader', ook door zijn eigen kerken en zelfs door internationale kerkverbanden en Churchill himself. Iemand die zijn eigen land verraadt, zelfs al is het een 'fout' land, daar zit toch een luchtje aan....
Het is een belangrijk boek zowel waar het gaat over de geschiedenis van de tweede wereldoorlog vanuit Duits perspectief, alsook als het gaat over geloofverwoording. Voor Bonhoeffer stond geloof gelijk aan 'beslissing', je neemt een beslissing tegen je eigen ijdelheid, eerzucht en hoogmoed in om de naaste veilig te stellen.
Dat hij zelf niet in de fuik van het nationaal socialisme zwom had te maken met het feit dat zijn ouders internationaal georiënteerd waren en hij zelf als pastor in verschillende landen werkte en niet gevoelig was voor enkel nationalistisch perspectief.

Ferdinand Schlingensiepen
Dietrich Bonnhoeffer 1906-1945
KOK 2017
Comments