Nieuws‎ > ‎

Blog van Cor P. Berkel

Geplaatst 17 jan. 2019 04:16 door Oecumenische Hagediensten   [ 17 jan. 2019 06:42 bijgewerkt ]


Draagvlak

Het zal je niet verbazen dat ik dit jaar weer start met het klimaatakkoord. Daar wil men draagvlak voor. Maar zoals het nu gaat komt er geen draagvlak. Voorlopig worden er vele woorden gesproken en ontbreekt het aan daden.

Met 100 organisaties is aan 5 klimaat tafels met elkaar vastgesteld op welke manier in Nederland het klimaatdoel van Parijs bereikt moet worden. En dan durft de VVD het aan om te stellen dat men het nog eens moet bekijken en het toch misschien wel anders gaan doen. Ja er moet wel draagvlak zijn voor het klimaatakkoord. Alsof deze opstelling iets toevoegt aan het draagvlak. Als je al die mensen aan de klimaattafels voor gek wilt zetten moet je zo doen.

Voor draagvlak heb je geïnteresseerde mensen nodig. En dat zijn de overleggers van de klimaattafel juist. Nu ook een slapende groep, die zich nog niet druk maakt, oproepen op deze manier zal zeker niet werken. En degenen die zich wel druk maken in de publiciteit hebben zich inmiddels met hun uitspraken ingegraven. Die partijen moet je juist niet proberen te bekeren want die hebben al een geloof.

Voor dit proces kunnen belangrijke lessen getrokken worden uit het Brexit-proces. Ook daar zie je dat alles vastloopt doordat partijen zich ingegraven hebben. Wat onbegrijpelijk is dat Engeland een besluit dreigt te nemen waar in heel Europa de nadelen van ondervonden worden. Wij in Nederland worden daar ook flink door geraakt. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig. We moeten maar vertrouwen op Europese bescherming. Ook onder de bevolking in Engeland is het draagvlak wel over. Die willen er helemaal niets meer mee te maken hebben. Ze zijn het vertrouwen in de politiek kwijt.

Zo moet het dus niet. Waar hebben we het over bij de term draagvlak? Draagvlak draait om een groep mensen die allemaal iets willen of steunen. In het bedrijfsleven gaat het er dus om dat je als bestuurder ervoor moet zorgen dat de beslissingen die je van plan bent te nemen onderschreven worden door de organisatie. Dat wil zeggen dat de rest van de organisatie die beslissingen ook echt accepteert en eraan meewerkt.

Minister Wiebes (ja ook VVD) en zijn ministerie moeten de regie nemen en zorgen dat we een soort Brexit voorkomen. En deze minister houdt zich op dit ogenblik stil want de meningsverschillen in de coalitie zijn te groot. Hierdoor is het draagvlak aan het afbreken. De berekeningen en besluiten van de politiek moeten nog op tafel komen en kunnen aanleiding zijn om het akkoord verder uit te werken of bij te stellen.

Kritiek is daarbij nuttig, maar gezeur van de VVD en andere partijen kan daarbij gemist worden. Er moet anders dan bij Brexit wel wat tot stand komen.  

Comments