Nieuws‎ > ‎

Blog van Cor P. Berkel: Technische Toekomst

Geplaatst 25 apr. 2019 07:33 door Oecumenische Hagediensten   [ 25 apr. 2019 07:40 bijgewerkt ]
In een artikel over het boek over de 21ste eeuw van Harari wordt uitvoerig ingegaan op de ontwikkeling van internet en kunstmatige intelligentie. Er worden uitspraken gedaan over de techniek die er dan voor moet zorgen dat alles beter wordt dan vandaag. Wie het programma van Kelder en Klöpping: Vooruitgang of Vroeger? gezien heeft herkent dat in de technische wonderen die daar getoond en voorspeld worden. 

De grote vraag is of het toekomstdromen zijn of beelden van de werkelijkheid. En er wordt hoog ingezet op de mogelijkheden van AI (Artificial Intelligence). Kort gezegd komt dat erop neer dat met behulp van algoritmen de manier waarop mensen keuzes maken vastgesteld kan worden en met computers nageaapt. Vervolgens kunnen met snelle internetverbindingen apparaten aangestuurd worden.

Zo denkt men auto’s autonoom te kunnen besturen en operaties op afstand te kunnen uitvoeren. Er worden met auto’s wel proeven gedaan maar die zijn nog niet zo bevredigend dat ze het verkeer in kunnen. Ze moeten daarvoor ook eerst goedgekeurd worden. Een apart probleem want hoe doe je dat? En ik kan maar niet uit mijn hoofd krijgen dat er onlangs twee vliegtuigen neergestort zijn door een fout in de software met meer dan 350 doden. En nog dichter bij huis. Onlangs wilde ik mijn auto navigatie instellen op een bepaalde stad en die bleek hij niet te kennen. Gewoon een foutje in de software. En er worden ook nog steeds hele series auto’s teruggeroepen naar de garage omdat er een technisch probleem opgedoken is. Mensen kunnen fouten maken maar die ook weer snel herstellen en dat gebeurt bij 1 persoon. Maar door de nieuwe technieken worden en veel fouten grote schaal gemaakt voor hele volksstammen. Anderzijds is de auto een toonbeeld van betrouwbaarheid en technisch kunnen. Stap in een rij weg. Hij doet het altijd. En er zijn nieuwe technische mogelijkheden door de digitalisering. In veel ondernemingen zijn er testen en ontwikkelingen aan de gang over deze toekomst. Daar wordt veel in geïnvesteerd en dat komt als plan bij het management op tafel. Ondernemers zullen niet snel zeggen dat ze twijfels hebben, dus daar komt een overtuigend verhaal bij. Het wordt gebracht als noodzakelijke innovatie en anderen, dus vooral concurrenten, doen het ook.
Maar er gaan regelmatig projecten met grote kosten en omvang mis. Er wordt dan geddacht een grote vis binnen te halen. Maar zo werkt de techniek niet. Die bestaat uit het maken van kleine stapjes en veel controle. Maar het management wil in een stap alles tegelijk. En verschil in cultuur tussen vakmensen en managers. Daar valt nog veel in te leren.
Comments