Nieuws‎ > ‎

Blog van Cor P. Berkel

Geplaatst 21 feb. 2019 01:49 door Oecumenische Hagediensten

Hart-werken

Heel Holland Bakt, de Voice of Holland of Project Rembrandt, stuk voor stuk goed bekeken televisieprogramma’s. Opvallend is dat het bij deze programma’s niet gaat om het plezier in bakken, zingen of schilderen. In de basis gaat het altijd om presteren en winnen en dan zijn er natuurlijk ook verliezers. Aan het eind is er telkens weer het onverbiddelijke oordeel van de jury. Een andere vorm van prestatiemeting zie ik aan de achterkant van het programma, namelijk de kijkcijfers. Als die te laag zijn wordt een programma gestopt.

Ik signaleer door dit soort programma’s een meedogenloos klimaat, namelijk dat van de prestatiemaatschappij. En als je om je heen kijkt zie je het overal terug. Kinderen van 7 jaar worden op het voetbalveld gescout, op scholen moeten toetsen worden gemaakt en in de ondernemingen functioneringsgesprekken gevoerd. Dat allemaal om prestaties te meten.

Ik ben geen medicus maar heb wel veel meegemaakt. Voor prestaties heb ik geen antenne, ik wil doen wat mijn belangstelling heeft en ben daar redelijk goed in. Daar vielen scholen overigens niet onder en sport vond ik ook niks. En toch heb ik een leuk en interessant bestaan. Er is veel te leren in de wereld maar je moet je er wel in willen verdiepen. Werkstress of burn-out is mij volledig onbekend. En ik wijt dat aan de afwezigheid van prestatie.

Ga voor hart-werken

36% van werkgerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress. En dat kost de samenleving in ons land zo’n slordige € 1,8 miljard. Naar oorzaken en behandeling wordt natuurlijk driftig gezocht. Maar het ei van Columbus is nog niet gevonden. De oplossing wordt teveel gezocht in de compensatie van al dat presteren. Heel hard werken is de norm en vraagt om hard ontspannen. Want hard ontspannen betekent dat medewerkers gezond blijven. En gezonde medewerkers zijn productiever en verzuimen minder. En dan is de cirkel weer rond. De vraag is dus of hard werken de norm zou moeten zijn.

 

 

Comments