Nieuws‎ > ‎

Bloemen - Blog van Cor P. Berkel

Geplaatst 7 nov. 2019 03:20 door Oecumenische Hagediensten

Tot mijn grote verrassing kreeg ik eind september de bloemen uit de dienst aangeboden. Mijn vrouw was er ook zeer mee ingenomen. Prachtige bloemen en ze staan te pronken in de kamer. En dat na mijn blog die ging over viespeuken. Je zou bijna denken dat het bedoeling was om wat goed te maken.

Of denkt men nu: we zijn toch ‘geneigd tot alle kwaad’? Het is overigens wel de bedoeling van de blogs dat het een beetje pijnlijk is. In de blogs kijk ik naar onze eigen samenleving en zie dan allerlei opmerkelijkheden. Dat zijn dan precies die onderwerpen die niet deugen of waar de overheid tekort schiet.

Daar laat ik dan de lezer bij meekijken. Soms ook van meegenieten, want ik ben (vrij naar Remco Campert) geen ’Somberman’. Voor de opmerkelijkheden van de afgelopen weken kan de vlag wat mij betreft uit. Het rapport Remkes benoemde al veel van de bekende problemen. De commissie koos niet voor oplossingen daarvan maar voor een strategiewijziging: de natuur moet beter beheerd worden. En dan mag de winst in het beperken van de CO2 uitstoot niet direct gebruikt worden voor het doorgaan op de bekende weg. En nu probeert de regering ook een uitweg te vinden in het stikstofdebat.

Minder hard rijden, minder vee en kleinere boerenbedrijven en eerder stoppen met gasgebruik. Ook de mensen die daar weerstand tegen hebben worden geactiveerd. Er zijn forse reacties van de vervuilende sectoren. We gaan hete tijden tegemoet. Dat moet ook want die weerstanden zijn er en moeten gehoord en gezien worden. Bij de democratie horen allerlei verschillen aan bod te komen.

Maar ook het werk van de Raad van State in ons land mag geprezen worden. De democratie en het recht werkt dus weer. Velen vinden trouwens dat die instellingen niet hun instellingen zijn en willen ervan af. De populisten verkondigen  dit standpunt. Dat wordt dus spannend want die stroming kent veel aanhangers.

We hebben ons in de nesten gewerkt en nu moeten we de rommel opruimen. Dat zal op veel terreinen en bij veel mensen pijn gaan doen want we waren gewend geraakt aan overvloed. Maar het roer is om en kan niet meer terug. De natuur moet beter beschermd worden.  De regering zal hard moeten werken en krijgt alle problemen over zich heen. De rommel moet gewoon opgeruimd worden. De bloemen ook want die zijn uitgebloeid.

 

Comments