Nieuws‎ > ‎

Optimisme De blog van Cor P Berkel 10 september

Geplaatst 14 sep. 2018 01:19 door Oecumenische Hagediensten   [ 14 sep. 2018 04:55 bijgewerkt ]
Optimisme is wel het belangrijkste woord in het interview in het programma de Zomergasten van de VPRO met minister Eric Wiebes. Het is een buitengewoon interview door de inzichten van Wiebes in zijn werkwijze en denken. Vooral voor niet-technisch opgeleiden geeft hij inzichten die voor hen bruikbaar zijn.

Het begint al met de uitgangspunt dat hij optimistisch is in alles wat hij doet. Hij gaat voor vooruitgang. Als je wat doet kom je altijd ergens uit. Misschien niet precies daar waar je wilde zijn. En soms zit het tegen en moet je er voor vechten. Maar het werkt om wat te doen. En je kunt intussen altijd  leren van de situatie waar je in terecht komt en dan opnieuw een plan maken.
Hij is optimistisch over het streven naar verbetering. Daar moet je niet alleen over praten maar ook aan werken. Hij is wat dat betreft een echte techneut, Dr.Ir. in de werktuigbouwkunde. Voor mij als techneut heel herkenbaar. Elk apparaat, kapot of nog niet bestaand, moet wel eerst gemaakt worden. Pas dan weet je wat er aan de hand is.

En daar heeft Eric Wiebes de volgende werkwijze voor:
1. Maak een analyse van het probleem en verzamel daar gegevens en feiten over.
2. Stel het doel wat je wilt bereken en bepaal of dat realistisch en haalbaar is.
3. Ga aan de slag en wees bereid om daarvoor te vechten.
4. Bepaal wat je vervolgens moet doen want waarschijnlijk heb je het eerste doel niet bereikt. Begin dan weer bij 1.

Er is dan vooruitgang geboekt. Niets kan mislukken. Belangrijk bij de eerste stap is dat je beelden en feiten uit elkaar haalt. En er zijn veel nep feiten en beelden die onjuiste informatie geven over de werkelijkheid. Dat is een probleem vooral bij de sociale media. Het gaat om feiten vaststellen op basis van onderzoek en deskundigheid

Wiebes vindt ook dat economie niet gaat over geld maar over nut. Dat leerde ik er dan weer van. Groei van de economie is nodig want dan kan het ook aan de vooruitgang besteed worden. Zo kunnen we energietransmissie betalen. Het kost wel wat maar het is vooruitgang voor iedereen en daar mag je best wat voor over hebben.

Hij vindt werk een manier om nut te geven aan je leven. Betaald of onbetaald werk dat maakt niet uit. Maar werk is een manier om de samenleving draaiende te houden en te verbeteren. Met werk kun je ook samenwerken daarom is het nuttig om iedereen vooral ook asielzoekers aan het werk te krijgen.

In het bovenstaande heb ik kort weergegeven wat voor mij de belangrijkste punten uit het interview met hem zijn. Daar zag ik veel in dat voor directies en bestuurders een nieuw inzicht kan opleveren. In mijn werk als adviseur en bestuurder heb ik ook veel van die ideeën en gedachten gebruikt.

De belangrijkste is toch wel dat je optimistisch moet zijn en gericht op vooruitgang en altijd zaken aan moet pakken. Je hoeft er zelf niet beter van te worden maar het maakt je leven rijker.

 

Comments