Nieuws‎ > ‎

De Vastentijd / Veertigdagentijd is traditioneel een periode van bezinning.

Geplaatst 22 feb. 2017 05:41 door Martin Kemperman   [ 22 feb. 2017 06:14 bijgewerkt ]

De Vastentijd / Veertigdagentijd is traditioneel een periode van bezinning. Door minder te eten en drinken ontstaat er ruimte voor zingeving. Tegenwoordig is er zoveel luxe in ons leven, dat er ook andere mogelijkheden zijn om te vasten.

Er zijn allerlei manieren om invulling te geven aan de vastentijd. Door soberder te eten, maar ook door bewuster met energie om te gaan.In de ideale wereld verbruiken we minder en zijn we solidair met elkaar.
Kook vegetarisch of eet minder vlees. Ga eens langs de visboer of probeer een vegetarisch recept. Bereid een eenvoudige maaltijd. Een mooie bonensoep met brood of een rijstmaaltijd met een stukje zalm kan een louterend effect hebben.

Koop biologische of fairtrade-producten. In de supermarkt of natuurwinkel liggen steeds meer biologische en eerlijk geproduceerde levensmiddelen. Het kost wat meer, maar is beter voor mens en dier.

Gebruik geen tussendoortjes, koffie of alcohol. Zie eens af van genotmiddelen als snacks en alcohol en eet in de vastenperiode alleen wat nodig is.

Gooi geen eten weg. Probeer kliekjes te verwerken in een volgende maaltijd en schoon de voorraadkast eens op. Voedsel is niet eeuwig houdbaar!

Sta wat minder lang onder de douche. Lang douchen is lekker, maar beslist niet noodzakelijk. Douche eens wat minder vaak en minder lang, dat scheelt veel energie.

Laat de auto staan en haal de fiets eens uit de schuur voor de boodschappen!

Ga zuinig om met energie. En met een extra trui aan, kan de thermostaat makkelijk twee graden lager!

Laat de tv en computer wat vaker uit. Dit is de echte uitdaging. Besteed de gewonnen tijd aan een ouderwets bordspel of een echt gesprek. Bijvoorbeeld over vasten. Meer informatie: http://www.vastenactie.nl/kominactie/vastentips

Comments