Nieuws‎ > ‎

Een ideologie bombardeer je niet weg

Geplaatst 26 nov. 2015 05:26 door Oecumenische Hagediensten   [ 26 nov. 2015 05:27 bijgewerkt ]
Overgenomen van www.paxvoorvrede.nl

20-11-2015

"De verleiding om militair te escaleren is groot, maar de ideologie van ISIS laat zich niet wegbombarderen. Ook genadeloze repressie tegen radicalisering en extremisme is een voedingsbodem voor ISIS en ondermijnt daarmee de veiligheid op lange termijn. Het zou verstandiger zijn de verleiding van militaire escalatie en genadeloze repressie juist te weerstaan." Dat zegt Jan Gruiters van PAX.

"De echte oplossing ligt in het beëindigen van de humanitaire catastrofe in Syrië. Een vreedzame en inclusieve samenleving voor alle Syriërs is het nachtmerriescenario voor ISIS. We kunnen ISIS alleen 'wegvagen' als we er in slagen het vertrouwen te herwinnen van de soennitische gemeenschappen. Zij zijn op zoek naar veiligheidsgaranties en menen die bij gebrek aan beter nu bij ISIS gevonden te hebben.

De aanslagplegers in Parijs willen een wig drijven tussen het Westen en de islam, tussen Europa en de vluchtelingen. Meer vreemdelingenhaat, meer anti-Islam retoriek, meer polarisatie zou juist het wereldbeeld van ISIS bevestigen. Dus wat we moeten doen is mensen niet van ons te vervreemden, maar vasthouden. Er is meer aandacht voor de grondoorzaken van radicalisering nodig. De sympathie waarop ISIS kan rekenen onder werkloze en kansarme jonge moslims in de Franse banlieus en elders dwingt ons daartoe."

Comments