Nieuws‎ > ‎

Art Stations of the Cross

Geplaatst 21 feb. 2019 02:14 door Oecumenische Hagediensten

Het blad voor Kerk en Samenleving “Kerk in Mokum” van de Protestantse kerk in Amsterdam attendeerde me op het volgende kunstproject. Een indringende manier om de 40-dagen tijd te ervaren. Hieronder informatie ontleend aan http://www.artstations.org/

Jurriën Dengerink

Art Stations of the Cross 
Troubled Waters
Amsterdam, 6 maart - 22 april 2019

"Waarom hebt U mij verlaten?" Jezus' woorden vanaf het kruis resoneren met de wanhoop die veel mensen vandaag de dag voelen. Dit gevoel is urgent voor hen in de marge van de samenleving, van vluchtelingen tot slachtoffers van mensenhandel. Art Stations of the Cross is een uniek publiek kunstproject. De route voert bezoekers mee langs kunstwerken op zowel seculiere als religieuze locaties in Amsterdam en is bedoeld als een kunstzinnige contemplatieve pelgrimstocht. Op diverse data zijn er ook muziekuitvoeringen, lezingen en een symposium. Het verhaal en de symboliek van de Kruisweg zetten aan tot reflectie over actuele vormen van onrecht. De afbeelding boven dit artikel is een uitsnede van de eerste statie ‘Madonna del Mare Nostrum’ olieverf op doek, van HansA (Hans Versteeg), hansaversteeg.com.

Het project is gestoeld op de traditie van de Kruiswegstaties, de veertien gebeurtenissen tijdens Jezus' laatste tocht door Jeruzalem - van zijn veroordeling tot de kruisiging en graflegging. In Amsterdam is een vijftiende statie toegevoegd: de wederopstanding. De tentoonstelling vormt een eigentijdse Via Dolorosa, of Lijdensweg, met haltes op 14+1 locaties in Amsterdam. De route voert langs zowel seculiere als religieuze locaties, waaronder de St. Nicolaaskerk, de Reinwardt Academie,  The Small Museum bij Paradiso, en het oudste gebouw van de stad, de Oude Kerk.

Art Stations of the Cross sluit met het thema Troubled Waters aan bij Amsterdams geschiedenis als havenstad, een stad die water door zijn aderen heeft lopen en die via het water verbonden was en is met de wijde wereld. Water kan een plaats van wonderen zijn – zoals in de Bijbel – maar ook van traumatische ervaringen. Syrische vluchtelingen zetten hun leven op het spel in een poging de Middellandse Zee over te steken om de oorlog in hun land te ontvluchten. Jonge vrouwen en mannen worden in containers opgesloten en naar Europa vervoerd om daar als slaven ingezet te worden in de seksindustrie. En de oplopende temperatuur ten gevolge van de klimaatverandering heeft geresulteerd in natuurrampen die wereldwijd vooral de armen treffen.

De route langs de kunstwerken is bedoeld als een kunstzinnige contemplatieve pelgrimstocht. De kruiswegstaties willen de ‘pelgrims’ een handvat bieden om tijdens de veertigdagentijd stil te staan bij het lijden van Christus en onze medemens. Dit gebeurt op een manier die de bezoekers kunstzinnig, geestelijk en moreel uitdaagt. Op 13 locaties bevindt zich één kunstwerk, in de Singelkerk zijn dat er twee en de installatie in de Oude Kerk vormt zowel de 14de als de 15de statie. Alle werken zijn hedendaags, in drie gevallen speciaal ontwikkeld voor dit project. De bezoekers zullen ‘verborgen’ plekken in Amsterdam gaan ontdekken en de stad met nieuwe ogen gaan bezien.

Het project heeft al enkele jaren over de wereld gereisd om bewustwording te vragen voor hen die onderdak en compassie nodig hebben. De vorige tentoonstelling was in New York, waar de route o.a. langs The Cloisters, Cathedral of St. John the Divine, en het 9/11 Memorial liep. Art Stations of the Cross begon in London in 2016, met haltes bij o.a. de National Gallery, Tower of London, en St. Paul's Cathedral. In 2017 vond het project plaats in Washington D.C, met haltes bij o.a. de National Cathedral, de Martin Luther King Jr. Memorial, en naast het gebouw van de Supreme Court.

Comments