Nieuws‎ > ‎

Angst De blog van Cor P Berkel

Geplaatst 5 okt. 2016 10:47 door Oecumenische Hagediensten
Het woord angst doet onmiddellijk denken aan de terroristische aanslagen, waar wij in Nederland gelukkig voor gespaard zijn. Maar de dreiging is groot zei de coördinator terrorismebestrijding. En ook in de troonrede kwam het aan bod. We worden alleen daardoor al angstig. Dat is ook de bedoeling van ISIS. En volgens de bestuurders in dit land moeten we ons er niet door laten beïnvloeden.
Maar dat gebeurt dus gewoon toch al. En de troonrede sprak over de gevaren in de ons omringende landen, waardoor er veel vluchtelingen naar ons land komen. Er is nogal wat aan de hand. Kijk naar Oekraïne en het Midden-Oosten en Europa zelf. Blijf daar maar eens rustig bij. De media laten je ook niet rustig slapen. De nieuwsprogramma’s zijn niet te beroerd om je, als het kan, real-live te informeren over de rampen en oorlogsgevolgen in de buitenwereld.
Daar blijf je niet rustig onder en het geeft spanningen op het werk. Tussen witte en zwarte mensen of mensen met en zonder hoofddoek of tussen mensen met verschillende gewoonten. En als je het eens bent met Fethullah Gülen wordt je plotseling uitgemaakt voor lid van een terroristische organisatie. Het wordt er niet makkelijker op en dat blijkt uit de mening van mensen in de opiniepeilingen.
Ik wil dat allemaal niet uitvlakken of wegpoetsen maar zet er een andere beeld naast. Om het wat te relativeren en de verhoudingen weer wat terug te krijgen.

1. Elke dag overlijden gemiddeld twee personen in het Nederlandse verkeer. In de periode 2006-2014 zijn 6.163 personen overleden aan de gevolgen van een ongeval in het verkeer.

2. Het aantal sterfgevallen door luchtvervuiling ligt wereldwijd fors hoger dan voorheen werd gedacht. Zo'n 7 miljoen sterfgevallen in 2012 houden verband met vervuilde lucht. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag bekend. Het aantal van 7 miljoen slachtoffers is een verdubbeling van eerdere schattingen. "De risico's door luchtvervuiling zijn veel groter dan we voorheen dachten of begrepen”.

Het verkeer en de luchtverontreiniging zijn een groter gevaar dan het terrorisme. Ruim 700 verkeersdoden per jaar in ons land en 400 doden in 2013 in Utrecht als gevolg van de luchtverontreiniging. Dat viel mij op in het nieuws de afgelopen weken en dat is minstens zo erg als de dreiging van de terroristische aanslagen. En dit is niet wat mogelijk kan gebeuren maar zo is de werkelijkheid.
Nu zal de overheid daar ook in optreden maar de aandacht gaat nu vooral uit naar de toekomstige dreiging van het terrorisme. Misschien vindt er morgen een aanslag plaats maar we weten het niet. Kortom de toekomst kent geen veiligheid. Het is altijd het verleden waaruit blijkt dat er wat grondig mis is gegaan. Zo is het ook met terrorisme, het verleden zal ons vertellen of we afdoende maatregelen genomen hebben. En als het mis gaat is de veiligheid altijd achteraf onvoldoende geweest.
Om angst te voorkomen wil de overheid veiligheid garanderen. Dat gaat niet lukken want er gaat helaas altijd en overal wat mis waardoor er mensen verongelukken en er doden vallen. Accepteren dat ook jou dat kan overkomen hoort bij het mensenleven. Laat je niet bang maken.

Comments