Nieuws


Visie Blog van Cor P. Berkel

Geplaatst 16 jan. 2020 12:33 door Oecumenische Hagediensten

Volgens de kalender is het nieuwe jaar begonnen. Kerstfeest was dat onbegrijpelijk feest voor veel mensen, maar wel vrije dagen. Tenminste als je niet ingeroosterd bent. En alles is dan opgetuigd voor de kerstsfeer. Die bestaat kennelijk uit lichtjes en dennen- of sparren bomen en takken. Dat licht is, in deze donkere dagen aan het eind van het jaar, niet zo vreemd. Maar ook voor de praktijk van alledag is wat beter licht goed en nuttig.
Zo hebben we de protestactie van boeren en bouwers. Voor iedereen herkenbaar. En de rol van de overheid bij het klimaat en in de stikstof affaire en de PFAS. Dan is er de ramp voor de ontvangers van de toeslagen voor de kinderopvang. Het gaat goed in Nederland maar bij sommige mensen niet. Daar is wel enig licht voor nodig om dat opgelost te krijgen. En een nieuwe jaar om een frisse start te maken.
Volgens Rutte hoort het allemaal bij zijn vak. Hij is pragmatisch en heeft verder geen visie of ander licht nodig. De minister van landbouw Carola Schouten zal gelet op haar achtergrond daar wel anders over denken. Zij weet dat het licht met Kerst een Christelijke basis heeft door de geboorte van een kind. Dat kind heeft in en door zijn leven de wereld op z’n kop gezet. En geeft mensen een visie op de maatschappij.
'Waar visie ontbreekt komt het volk om'. Een uitspraak van Den Uyl of van de Spreukendichter uit de bijbel. Het begint erop te lijken dat het ook voor ons een waarheid is. Bij het breien van de overheid laat deze grote steken vallen. De stikstofproblematiek is een gevolg van de kop in het zand steken. Men wist dat het een probleem in ons land is en bedenkt dan een regeling die achteraf door de hoogste rechter en in Europa afgeblazen is. Ook de narigheid met de toeslagregeling waarvan al jaren bekend is dat die niet uitvoerbaar is.
Maar dan moet je wel weten wat je wilt. Welke richting is er in het nieuwe jaar nodig? Het wordt tijd voor een besturing vanuit een visie. De bestaande partijen laten zich niet erop voorstaan. Behalve het Forum voor Democratie maar die kijken terug in plaats van vooruit. Kerst en een nieuw jaar lijkt mij een prima tijd om daar eens goed voor te gaan zitten en er wat boeken op na te slaan. Dat kan ook heel goed bij kunstlicht dus dan kan je lange dagen maken.
Je afvragen waar bepaalde belangrijke dingen mis gingen is heel nuttig. Daar komen altijd nieuwe opvattingen uit voort en misschien wel een visie op de maatschappij. Dat zou een nieuwe licht kunnen werpen op de toekomst. Heeft een nieuw jaar toch nog iets extra’s opgeleverd.

Programma Vriendenmiddag Tent of Nations

Geplaatst 16 jan. 2020 12:24 door Oecumenische Hagediensten

We zijn heel blij jullie allemaal uit te kunnen nodigen voor de Vriendenmiddag Tent of Nations op zaterdagmiddag 8 februari in Driebergen. Een middag voor iedereen die zich betrokken weet bij Tent of Nations, of zich hierin wil verdiepen, om zo in vriendschap en solidariteit verbonden te zijn. Het wordt een middag vol informatie, inspiratie, ontmoeting, gesprek en creativiteit. Weet je welkom, en nodig vooral ook mensen uit met wie je dit inspirerende verhaal wilt delen.We zien ernaar uit jullie te ontmoeten!
Programma
13.15 - 14.00   Inloop met koffie en thee. Iedereen maakt een keuze voor twee workshops.
14.00 - 15.00   We laten ons inspireren door drie minicolleges en we staan stil bij de ervaringen van vrijwilligers bij Tent of Nations. De Syrische zanger Wasim Arslan omlijst het programma met muziek uit het Midden-Oosten.
Minicollege 1 – Wandelen met een engel
Gerdien  Wolthaus Paauw bezocht meerdere keren het ‘Beloofde Land’. Steeds kwam ze terug met meer vragen dan antwoorden. Centraal  staat de vraag: ‘Hoe kunnen we in vrijheid kiezen voor betrokkenheid en engagement?’
Minicollege 2 - Jouw eigen plek en je houding naar de ‘ander’
Aylin Özalp deelt vanuit haar eigen ervaringen met ons haar inzichten over de valkuilen en de uitdagingen die er zijn in onze rol ten aanzien van mensen en groepen in een andere culturele context. Wat is onze eigen plek en houding ten aanzien van partners en projecten wereldwijd? Hoe ga je om met een 'ander' wanneer vanzelfsprekendheid niet meer geldt?
Minicollege 3 - ‘Smile and Confuse the World’ (Engelstalig)
Filmmaker en psycholoog Ihab Ghafri uit Nablus is opgegroeid tijdens de tweede intifada in een zeer gewelddadige omgeving. Hij vertelt over zijn jeugd, zijn traumatische ervaringen en hoe hij toch de kracht vindt om op een geweldloze wijze door te gaan in een uitzichtloze situatie.

15.00 -  15.30   Ontmoeting, Palestijnse zoetigheid en actietafels

15.30 - 16.15   Eerste ronde workshops (uitgebreide beschrijving hieronder):
 1. Tent of Nations, alles wat je wilt weten
 2. Filmvertoning ‘Survivor’ en nagesprek
 3. Welkom in het Paradijs – het kleine dagelijkse leven
 4. Israëlische politiek en de bedreiging van de nederzettingen
 5. Recht doen door een veelheid aan verhalen
 6. Het verhaal van de weduwe en de onrechtvaardige rechter
 7. Duurzaamheid
 8. Leer Arabisch spreken in minder dan een uur
16.30 - 17.15   Tweede ronde workshops (uitgebreide beschrijving hieronder):
 1. Muzikale meditatie
 2. Inspirerende ontmoetingen
 3. Poëzie uit Palestina
 4. De bezetting als verdienmodel
 5. Het gevaar van neutraliteit
 6. Het gesprek in je lokale kerk of groep
 7. Jouw eigen plek en je houding naar de ‘ander’
 8. ‘Wij weigeren vijanden te zijn’ – samen in gesprek
17.15 - 18.30  Afsluitende borrel met Palestijnse hapjes en drankjes

Wanneer?
Zaterdagmiddag 8 februari 2020, 13.15 - 17.15 uur, met aansluitend een borrel  tot 18.30 uur.

Waar?
Grote Kerk, Hoofdstraat 115 (ingang: De Lei 86), 3971 KA Driebergen
Vanaf station Driebergen-Zeist brengt bus 50 je hier in vier minuten. Gratis parkeren als je met de auto komt.
 
Wat kost het?
€ 10 per persoon, te betalen bij aankomst  (gratis toegang voor deelnemers tot en met 25 jaar)
 
Hoe meld ik me aan?
Je kunt je tot uiterlijk dinsdag 4 februari 2020 aanmelden via tentofnationsnl@gmail.com
En: nodig vooral ook je vriend, dochter, huisgenoot, buurvrouw of predikant uit om mee te gaan!
 
Wie organiseert het?
Deze vriendenmiddag wordt georganiseerd door de Stichting Vrienden van Tent of Nations Nederland.
Het bestuur bestaat uit Benjamin Baars, Meta Floor en Bram Grandia.
Meer info? Kijk op www.tentofnations.nl, mail tentofnationsnl@gmail.com of bel 06 488 09 550
 
 
Bij aankomst, dus voorafgaand aan het plenaire programma om 14.00 uur, kiest iedereen twee workshops uit. Informatie, ontmoeting, gesprek, creativiteit: voor elk wat wils!
 
Workshops eerste ronde, 15.30 – 16.15 uur

1. Tent of Nations, alles wat je wilt weten (Meta Floor)
Wat gebeurt er nu precies bij Tent of Nations? Wat zijn de laatste ontwikkelingen? Welke zorgen zijn er momenteel, welke plannen en dromen heeft de familie Nassar? We bespreken alle vragen die er leven bij de deelnemers. Voor iedereen die nieuw is, maar ook voor iedereen die weer stevig bijgepraat wil worden.
 
2. Filmvertoning ‘Survivor’ en nagesprek regisseur Ihab Ghafri (Engelstalig, Benjamin Baars)
Ihab laat zijn nieuwe film ‘Survivor’ zien. De film gaat over de Palestijnse man Nasim die worstelt met het trauma dat hij heeft opgedaan tijdens de Tweede Intifada. Hoe is het om met een trauma te leven terwijl het conflict altijd doorgaat? Als Nasim verliefd wordt op Shatha besluiten ze samen op reis te gaan door de West Bank. Zal het Nasim lukken zich open te stellen? Na de vertoning van de film is er de mogelijkheid vragen te stellen aan Ihab.
 
3. Welkom in het Paradijs – het kleine dagelijkse leven (Tineke Bennema)
Tineke Bennema is historica en journaliste; zij woonde zeven jaar op de Westelijke Jordaanoever. Centraal in haar boeken staat het weergeven van het ‘kleine’ Palestijnse dagelijks leven: door dat te beschrijven en persoonlijk te maken kunnen mensen zich beter met hen identificeren. In het westen leven heerst soms het beeld dat Palestijnen terroristen zijn. We bespreken met elkaar hoe we het conflict op een persoonlijker manier voor het voetlicht kunnen brengen.
 
4. Israëlische politiek en de bedreiging van de nederzettingen (Erella Grassiani)
Hoe ziet het politieke landschap in Israël er uit? Welke politieke partijen zijn er, welke thema's zijn belangrijk, hoe staan zij ten opzichte van rechten van Palestijnen? Wat betekent dit voor de voortdurende uitbreiding van de nederzettingen en voor Palestijnen die in Gebied C van de Westbank wonen? Tent of Nations bevindt zich in Gebied C, te midden van een aantal nederzettingen, dus wat betekent dit voor hen?
 
5. Recht doen door een veelheid aan verhalen (Marjanne van Esveld)
We bekijken en beluisteren hoe de Nigeriaanse Chimamanda Adichie in een TED talk vertelt  hoe onze levens en culturen uit vele overlappende verhalen bestaan. Zij waarschuwt dat als wij alleen een enkel verhaal horen over een ander persoon of land, we serieuze misvattingen riskeren.  Hoe raakt dit verhaal aan de heersende beeldvorming  in Nederland over Palestijnen? Op welke manier kunnen wij andere verhalen laten horen waardoor een completer beeld ontstaan en daarmee recht gedaan wordt aan de veelkleurigheid?
 
6. Het verhaal van de weduwe en de onrechtvaardige rechter (Bram Grandia)
In de Bijbel staat in Lukas 18 een verhaal over een vrouw die in haar recht staat, het onrecht aan de kaak stelt, in opstand komt tegen de autoriteiten. Het verhaal gaat over een vrouw die de moed heeft om onaardig te zijn, die het weigert om de goede vrede te bewaren. We lezen het verhaal en gaan in gesprek over wat dit verhaal betekent voor de familie Nassar bij Tent of Nations, voor Palestijnse christenen, en voor ons in Nederland.
 
7. Duurzaamheid (Fien Cappellen en Hendrik Jan de With)
Op welke manier wordt er aandacht gegeven aan duurzaamheid bij Tent of Nations? Wat is de overtuiging achter dit streven en wat is de context? We brainstormen met elkaar over ideeën en mogelijkheden die bruikbaar zijn bij Tent of Nations in Bethlehem.
 
8. Leer Arabisch spreken in minder dan een uur (Ali Arab)
In nog geen uur tijd leer je de basis van het Arabisch. Altijd handig als je op bezoek gaat bij Tent of Nations, maar natuurlijk ook als je contact wilt leggen met je nieuwe Arabischsprekende buren. We bespreken ook met elkaar waarom het Arabisch zo’n magische taal is. Ali is een jonge enthousiasteling die geboren is in Aleppo. Hij woont nu in een gemengd woonproject in Amsterdam Noord waar hij een taalcafé heeft opgezet.
 
Workshops tweede ronde, 16.30 – 17.15 uur

1. Muzikale meditatie (Wasim Arslan en Adinda Kranendonk) Deze jonge musicus, met een gevoelige stem en ziel, heeft veel donkere kanten van het leven gezien en meegemaakt; Wasim Arslan overleefde de oorlog in Aleppo, Syrië. Wasim wil zijn muziek inzetten om mensen in tijden van oorlog met elkaar te verbinden. In deze muzikale meditatie neemt Wasim Arslan ons mee op reis. Laat je raken door de muziek en sta stil bij wat ‘Wij weigeren vijanden te zijn’ voor jou betekent. Je bent welkom om je eigen percussie instrument mee te nemen en mee te doen. 
 
2. Inspirerende ontmoetingen (Gerdien Wolthaus Paauw)
Gerdien Wolthaus Paauw portretteerde en interviewde Palestijnen en Israëliërs over hun visie op de situatie, hun wens voor de toekomst, hun leven. De resultaten zijn gebundeld in het fotoproject ‘Jerusalem Heart of the City’. We luisteren naar een korte inleiding, waarna we met elkaar in gesprek gaan welke persoonlijke ontmoetingen met een Palestijn, Jood of ander medemens ons hebben geraakt en geïnspireerd. Als je aan deze workshop meedoet en je hebt een foto van deze persoon, neem deze dan gerust mee. Een workshop om je hart te verwarmen aan menselijke ontmoetingen.

3. Poëzie uit Palestina (Marianne Dagevos) Poëzie is een veelzijdige expressievorm die je kunt gebruiken om de liefde te verklaren of de schoonheid te bezingen maar ook om te schelden, aan te klagen, verdriet of wanhoop te uiten. Hoe bezingen Palestijnse dichter het leven inclusief hun liefde voor het land en de pijn van bezetting en ballingschap? We maken kennis met moderne Palestijnse dichters door hun gedichten te lezen, ernaar te luisteren, en de overeenkomsten en verschillen te bespreken.
 
4. De bezetting als verdienmodel (Benjamin Baars)
Israëlische bedrijven hebben belang bij het in stand houden van de militaire bezetting van de Westbank en Gaza. Grondstoffen, internationale hulp, goedkope arbeidskrachten en de mogelijkheid tot het testen van nieuwe wapensystemen en cybertechnologie zijn zeer rendabel. Wat zijn de belangen, wat zijn de feiten? En wat is de Nederlandse rol?

5. Het gevaar van neutraliteit (Sofie Doorman)
Neutraal blijven wordt vaak gezien als een hoog moreel goed. Wie echter in een situatie van onrecht kiest voor neutraliteit, steunt daarmee het recht van de sterkste, zo zegt aartsbisschop Desmond Tutu. We bekijken met elkaar de Ted Talk van de joodse Anna Baltzer die stelt dat partij kiezen een betere keuze is dan neutraal zijn als er sprake is van ongelijke machtsverhoudingen. Naar aanleiding van haar prikkelende speech (in het Engels, zonder ondertiteling) gaan we met elkaar in gesprek over wat dit betekent voor onze houding ten aanzien van Israël Palestina, en Tent of Nations.
 
6. Het gesprek in je lokale kerk of groep (Door-Elske Cazemier)
Hoe ga je het gesprek aan in je lokale kerk of eigen omgeving met mensen die zich sterk verbonden weten met Israël en het joodse volk? Hoe ga je om met weerstand, en wat is een constructieve houding als je zelfs misschien beschuldigd wordt van antisemitisme? Op welke manier kan het persoonlijke verhaal van Tent of Nations en de familie Nassar hierin helpend zijn? We bespreken met elkaar ideeën, valkuilen en tips.
 
7. Jouw eigen plek en je houding naar de ‘ander’ (Aylin Özalp en Sophie Koster)
Wat is onze eigen plek en houding ten aanzien van partners en projecten wereldwijd? Wat is je eigen culturele en persoonlijke bagage? Op welke manier bepaalt de plek waar jouw wieg heeft gestaan hoe jij in de wereld staat en de ‘ander’ benadert? Hoe ga je om met een ‘ander’ wanneer vanzelfsprekendheid niet meer geldt? We staan stil bij onze eigen ‘standplaatsgebondenheid’ en de valkuilen en de uitdagingen die deze met zich meebrengen, ook in onze rol en houding ten aanzien van Tent of Nations.
 
8. ‘Wij weigeren vijanden te zijn’ – samen in gesprek (Alette van de Lagemaat)
De familie Nassar benadrukt telkens weer dat zij mensen wereldwijd willen inspireren om in hun eigen situatie het motto ‘Wij weigeren om vijanden te zijn’ in praktijk te brengen. Hoe doe je dit in Nederland en / of in je persoonlijke situatie? Met behulp van fototaal gaan we hierover met elkaar in gesprek.
 

De Waarheid - Blog van Cor P. Berkel

Geplaatst 19 dec. 2019 09:16 door Oecumenische Hagediensten

In een bijeenkomst in september van Forum voor Democratie hield de voorman van de partij een openingsspeech. In het openbaar en niet achter gesloten deuren. Iedereen kan horen wat de partijleider zegt. En dan blijkt hij totale onzin uit te kramen. Er is volgens hem geen milieuprobleem dat veroorzaakt wordt door menselijk gedrag. En dat is zijn mening. We luisteren dan naar een Tweede Kamerlid die een partij toespreekt.

Meestal laat ik dat soort uitlatingen voorbij gaan, maar dit is zo stuitend. Alsof er geen wetenschappelijke basis is voor het milieuprobleem. Meer dan 1000 wetenschappers hebben dat uitgezocht en vastgesteld. De aarde warmt op tengevolge van de uitstoot van broeikasgassen door de manier waarop wij leven. Dat kan je niet leuk vinden of bedreigend maar het is wel zo. Dat ontkennen is in strijd met de feiten en dus een leugen. Zo worden de (potentiële) kiezers van die partij voorgelogen.

Maar er zijn tegenwoordig meer, politiek belangrijke, personen die zich zo gedragen. Zo was Boris Johnson eens een, voor Engeland, belangrijk journalist en schreef complete onzin over Europa. En dat werd in belangrijke kranten gepubliceerd. Daar is hij als parlementariër mee doorgegaan en nu als premier gaat hij gewoon verder. Over Trump hoef ik niet meer te schrijven. Van hem is het bekend genoeg. Het beïnvloedt de kiezers die op een verkeerde basis hun stem uitbrengen.

Nu is er geen absolute waarheid. Dus je mag van alles wat vinden. En zeggen dat dat de waarheid is en dat jij die, toevallig of niet, weet. Maar feiten kunnen alleen weerlegd worden door andere feiten en niet door een andere mening. En wetenschappelijk gezien mag en moet er aan alles getwijfeld worden. Feiten staan los van de waarheid. Een aantal grafieken die Baudet in de Tweede Kamer laat zien, worden door een ander lid (op dit gebied gespecialiseerd) als selecteerde informatie bestempeld. Zo bewijst hij zijn eigen gelijk. Jammer genoeg haalt dat niet de grote publiciteit en de media. En zo blijft het beeld bestaan dat FvD de waarheid vertelt over de milieusituatie.

In mijn werk ondersteunde ik leden van ondernemingsraden. Stel je voor dat or-leden zo met de feiten omspringen. En nogmaals: er is geen absolute waarheid, maar de feiten moeten wel boven tafel komen. Ook in het overleg met de bestuurder zal het vaak over meningen en feiten gaan. En een mening kan een goede bron van discussie zijn en feiten moeten gebaseerd zijn op onderzoek en analyse en daar kan ook overleg over nodig zijn.

Zo blijkt het nut van overleg voeren. Maar als de leden in de or geen mening en geen andere feiten hebben dan is overleg gedoemd tot luisteren en ja-knikken. Dus de inbreng van de or-leden bestaat uit meningen en andere feiten en andere analyses en dat is nuttig voor de bestuurder en de andere or-leden. Het voortbestaan van de or zal van deze kwaliteit afhangen en heeft de pr zelf in de hand.

De or is dus nog lang niet op z’n retour. Meningen van de medewerkers doen er toe en zorgen voor een versterking van de besluitvorming. Brede tegenstem en georganiseerd in een structuur zoals bij de or is een grote waarde voor de onderneming van klein tot groot. Tata Steel mag er trots op zijn.

Hoopvol bericht van Cor P. Berkel

Geplaatst 5 dec. 2019 07:52 door Oecumenische Hagediensten

Verlichting NU

In de viering van 24 november mocht ik een glorieus moment of een hoopgevend bericht vertellen. Mijn voorkeur ging uit naar een hoopvol bericht. Want zowel het verschijnen van dit boek als de inhoud zijn hoopvol. Dan heb ik het over het boek: Verlichting NU.

Het is de titel van het boek van Steven Pinker dat gaat over de vooruitgang van de mensheid. Met daarbij de niet uitgesproken verwachting dat ook in de toekomst de mensheid het wel zal redden. Hij trekt een aantal conclusies uit de ontwikkelingen van na de Verlichting.

In de achter ons liggende jaren van de mensheid zijn we rijker geworden, gezonder, leven meer in vrede, en zijn zelfs steeds gelukkiger geworden. En niet alleen in de westerse wereld maar in de gehele wereld. Hij onderbouwt dat met grafieken en tabellen over ongeveer 400 tot 500 jaar. En bewijst dat kennis en wetenschap veel vooruitgang gebracht heeft.

Wie de krant erop naslaat krijgt soms de indruk dat het einde van wereld nadert. Maar Steven Pinker laat zich niet uit het veld slaan en kijkt naar de feiten. Hij onderzoekt de wetenschappelijke literatuur en zet die feiten op een rijtje. Hij stelt grafieken op en maakt overzichten die aantonen wat de vooruitgang is. Hij komt tot de  conclusie dat het idee van het einde van de wereld onjuist is, zelfs volkomen onjuist.

De Verlichting heeft ons de redelijkheid gebracht, het humanisme en de vooruitgang. En dat werkt nog steeds. Want deze uitgangspunten zijn tijdloos. Ze staan wel onder druk. Grote groepen mensen denken dat deze uitgangspunten niet meer werken en ook de verkeerde resultaten geven. Er ontstaat fake nieuws en er ontstaan drogredeneringen. Dat maakt de verwarring nog groter. Zelfs doet dat nieuwe politieke partijen ontstaan.

Maar …    Lees het boek en je raakt overtuigd.

Blog van Cor P. Berkel: Snapt u het?

Geplaatst 21 nov. 2019 11:49 door Oecumenische Hagediensten   [ 21 nov. 2019 11:52 bijgewerkt ]

Een forse maatregel vinden sommigen het. Er mag overdag straks nog maar 100 km/uur worden gereden. Maar in de avond en nacht mag de oude snelheid gereden worden. Een compromis met de VVD. En zo modderen we maar door. Van compromis naar compromis want zo werkt de politiek. Maar over de vraag of je over deze thema's wel een compromis kan sluiten hoor je niemand. Er zijn veel thema's waar je geen compromis kan sluiten. Een vuur steek je aan of niet. Je neemt en griepprik of niet. Je betaald je rekening want niet betalen kan niet. We zijn als Nederland ver uit het smerigste land van Europa. En dan nemen we nog maar een halve maatregel voor alleen overdag. Dat is het effect van het compromis gedrag van dit kabinet. En de rechter vindt dit ook. Tot aan de Raad van State is er nu een vonnis. Maar dat was er al na het vonnis van de Urgenda zaak. Zelfs nu ook nog over het terughalen van de Nederlandse kinderen uit Syrië. Ik snap niet dat de overheid zich niet aan de eigen wetten en de getekende overeenkomsten houdt. 
Zitten de gekozen vertegenwoordiger te slapen? Of is men het kompas kwijt? Heeft men eigenlijk wel een kompas? Nou ik denk het niet. Met Rutte voorop heeft men de visie op het bestaan aan de kant gezet. Want dat werkte beter. Dan heb je geen last van de olifant in de porseleinkast. En nu hebben we een regering die ook geen last heeft van de eigen wetten en gemeenschappelijk doel. We willen allemaal meer ook regering, meer waar voor ons geld. Groei ten koste van alles. En dan blijkt dat die groei vastloopt op de milieuproblemen. We vragen te veel van ons moedertje aarde. Te veel gif in de grond en nergens meer schone lucht. Lawaai overal zeker nu in herfst met de bladblazers. En Schiphol moet groeien totdat er weer bezwaar ingediend wordt bij een rechtbank. En voor het wijzigen van de Europese natuurgebieden is gelukkig toestemming nodig van de Europese Commissie. Vroeger toen de auto nog een gewoon vervoermiddel was kon je 80 km/uur rijden een harder ging die gewoon niet. Nu kan dat wel en moet dat gelijk in de praktijk gebracht worden. Gelukkig hebben we dat voor onze gezondheid niet. Voor voeding is er een strikt toelatingsbeleid. En roken staat op het punt verboden te worden. Maar niet voor de luchtvervuiling en landbouwgif. De vogels vallen dood van het dak maar niemand denkt aan de gevolgen van landbouwgif. In een uitzending van Pauw was een discussie over Parkinson was een deskundige over eten die niet uit sloot dat een oorzaak in het hoge gebruik van landbouwgif zou kunnen liggen. Dat overigens ook aangewezen is als bron van de daling van het aantal insecten. Zonder visie gaat het volk ten gronde. We moeten een richting kiezen en een visie ontwikkelen over waar we naartoe willen. Dat is te snappen en maakt een einde het compromissenbeleid.

Bloemen - Blog van Cor P. Berkel

Geplaatst 7 nov. 2019 03:20 door Oecumenische Hagediensten

Tot mijn grote verrassing kreeg ik eind september de bloemen uit de dienst aangeboden. Mijn vrouw was er ook zeer mee ingenomen. Prachtige bloemen en ze staan te pronken in de kamer. En dat na mijn blog die ging over viespeuken. Je zou bijna denken dat het bedoeling was om wat goed te maken.

Of denkt men nu: we zijn toch ‘geneigd tot alle kwaad’? Het is overigens wel de bedoeling van de blogs dat het een beetje pijnlijk is. In de blogs kijk ik naar onze eigen samenleving en zie dan allerlei opmerkelijkheden. Dat zijn dan precies die onderwerpen die niet deugen of waar de overheid tekort schiet.

Daar laat ik dan de lezer bij meekijken. Soms ook van meegenieten, want ik ben (vrij naar Remco Campert) geen ’Somberman’. Voor de opmerkelijkheden van de afgelopen weken kan de vlag wat mij betreft uit. Het rapport Remkes benoemde al veel van de bekende problemen. De commissie koos niet voor oplossingen daarvan maar voor een strategiewijziging: de natuur moet beter beheerd worden. En dan mag de winst in het beperken van de CO2 uitstoot niet direct gebruikt worden voor het doorgaan op de bekende weg. En nu probeert de regering ook een uitweg te vinden in het stikstofdebat.

Minder hard rijden, minder vee en kleinere boerenbedrijven en eerder stoppen met gasgebruik. Ook de mensen die daar weerstand tegen hebben worden geactiveerd. Er zijn forse reacties van de vervuilende sectoren. We gaan hete tijden tegemoet. Dat moet ook want die weerstanden zijn er en moeten gehoord en gezien worden. Bij de democratie horen allerlei verschillen aan bod te komen.

Maar ook het werk van de Raad van State in ons land mag geprezen worden. De democratie en het recht werkt dus weer. Velen vinden trouwens dat die instellingen niet hun instellingen zijn en willen ervan af. De populisten verkondigen  dit standpunt. Dat wordt dus spannend want die stroming kent veel aanhangers.

We hebben ons in de nesten gewerkt en nu moeten we de rommel opruimen. Dat zal op veel terreinen en bij veel mensen pijn gaan doen want we waren gewend geraakt aan overvloed. Maar het roer is om en kan niet meer terug. De natuur moet beter beschermd worden.  De regering zal hard moeten werken en krijgt alle problemen over zich heen. De rommel moet gewoon opgeruimd worden. De bloemen ook want die zijn uitgebloeid.

 

Cape l'Agulhas - Martin en Jodien

Geplaatst 25 okt. 2019 08:23 door Oecumenische Hagediensten   [ 26 okt. 2019 05:11 bijgewerkt ]


Cape l’Agulhas 24 oktober 2019

Lieve Hagediensters,

Gister hebben we het eindpunt bereikt van onze ‘Pelgrimstog van Hoop’, een tocht van 3 weken door de Kaapprovincie in Zuid Afrika. Het eindpunt is het meest zuidelijke puntje van Afrika, waar de Atlantische en Indische Oceaan bij elkaar komen.

Volgens ons pelgrimsgidsje is het de bedoeling om daar het Zuid Afrikaanse volkslied te zingen. Flarden daarvan kennen we ( en jullie waarschijnlijk ook) van de kippevel-momenten bij de aanvaarding van Nelson Mandela’s presidentschap en bij zijn begrafenis. Maar de 5 talen die het volkslied verenigt, zijn voor ons te ingewikkeld. Gelukkig kwam er een groep jonge mensen, van verschillende kleur, juist op dat moment, ook het gedenkteken bezoeken. Nadat we hen uitlegden dat we hulp nodig hadden, zongen ze uit volle borst, allemaal uit het hoofd, hun Anthem, hun volkslied. Dit moment vat onze tocht eigenlijk precies samen.

We liepen drie weken lang door de geschiedenis van dit land om de hoop te voeden op de toekomst voor Zuid Afrika. De hoop op een land dat zijn diversiteit als rijkdom ziet, dat de pracht van natuur en cultuur voor iedereen beschikbaar maakt en in staat zal zijn de grote ongelijkheid tussen rijk en arm om te buigen tot nieuwe verhoudingen. We hebben gezien hoe de oude tradities van de Khoi en de San mondjesmaaat aandacht krijgt in musea en in natuur-onderzoek. De verhalen van de missieposten met bijzondere namen als: Genadendal, Pniel en Elim hebben onze kijk op de invloed van ons Nederlanders sinds de 17e eeuw genuanceerd: de missieposten hier in de Kaap zijn vanaf het begin uit geweest op onderwijs en ontwikkeling van de, toen nog nomadische, Khoi en hebben een belangrijke rol gespeeld bij de opvang van vrijgemaakte slaven sinds 1838. Wat een voorrecht is het om zo vrij, in de lente, tussen de goudgele korenvelden van Overberg, langs de ruige zee en door het fynbos met grote verscheidenheid aan planten en vogels te mogen lopen!


Jodiens enkel, die op de vierde dag zwikte, heeft even voor oponthoud gezorgd in de gastvrije pastorie van Franschhoek. Maar wonderwel heeft de beweging van het lopen gezorgd voor soepelheid. De laatste vier lange wandeldagen ( meer dan 25 km per dag) kon de rugzak mee met de begeleidende auto van een groep pelgrims die ons passeerden en dat maakte dat we op de geplande dag Agulhas bereikten.

Tot slot:

Het Pelgrimslied van Amanda Strydom heeft ons deze weken begeleid, we zongen het iedere morgen bij de start van het lopen. Via YouTube is het te vinden: www.youtube.com/watch?v=34PYPYWmCS4.

Nu gaan we in Segdefield, in het vakantiehuisje van de familie Marais nagenieten.

Hartelijke groet voor jullie allen,

Martin en Jodien


Van economische groei naar krimp? Blog van Cor P. Berkel

Geplaatst 25 okt. 2019 01:14 door Oecumenische Hagediensten

Veel plannen van boeren en andere ondernemers kunnen de prullenbak in. Tal van ontwikkelingen zijn daarvoor de oorzaak. De belangrijkste is natuurlijk het klimaat. Na het rapport van commissie Remkes is duidelijk geworden dat de wind gedraaid is. De economie en dus ondernemingen in vrijwel alle sectoren moeten veranderen.

Het gaat om de volgende ontwikkelingen:
De natuur moet versterkt worden;
De stikstofuitstoot moet terug;
De arbeidsmarkt loopt vast door te weinig personeel;
De behoefte aan zorg neemt steeds verder toe;
Het vliegverkeer en de luchthaven Schiphol lopen tegen grenzen aan;
Het toerisme wordt een bedreiging.

En deze top 6 kan vast nog verder aangevuld worden.
Elk punt vraagt om overheidsbeleid en dat is nog niet zo zichtbaar. Het protest van de boeren is slechts het begin. Er wordt als ik dit schrijf een protest van de bouwwereld aangekondigd. De tijd van onbekommerd op oude bekende plannen voortborduren is voorbij. Het lijkt mij duidelijk dat elke onderneming zijn plannen moet bijstellen. Niet meer gericht op groei, maar gericht op een antwoord op de geschetste ontwikkelingen.
Ondernemingen zullen moeten verduurzamen. Denk aan zakelijk elektrisch rijden, circulair ondernemen, energiebesparende maatregelen ten aanzien van de productie en het bedrijfspand etc. Ook consumenten kunnen een bijdrage leveren. Denk aan lampen die onnodig branden, apparaten die onnodig aan staan, bewust omgaan met warmte, de standby stand van laptops en computers. Eerst repareren voordat men het weggooit. etc.
Nieuwe plannen moeten voor opgesteld worden. Maar dat kan pas als de overheid het voortouw neemt. Dus ook die moet zich ook geheel opnieuw gaan verdiepen in de mogelijkheden en kansen. Een gemeenschappelijke agenda van overheid en bedrijfsleven lijkt mij handig om niet achter de feiten aan te blijven lopen. Ook de relatie met de burgers gaat een belangrijke rol spelen. De overheid moet draagvlak zoeken door bewustwording en motivatie. Dat worden belangrijke elementen om ook weerstanden onder de burgers te voorkomen en die te laten bijdragen aan de omschakeling.
Er wordt vaak gesproken over de transitie van gas naar andere energiebronnen maar de transitie is veel groter. De gehele economie met de energieopwekking en de productie van goederen en voedsel gaat op de schop. Wat dat betreft zitten de boeren wel op de eerste rij. Er volgen er dus nog veel meer acties van betrokken met allemaal protesten die over hun positie en belangen gaan.

Pelgrimstog

Geplaatst 10 okt. 2019 04:34 door Oecumenische Hagediensten   [ 10 okt. 2019 23:37 bijgewerkt ]

Pelgrimstog

Lieve Hagedienst- vrienden en vriendinnen,

Wij zijn enkele dagen geleden begonnen met de Pelgrimstog van Hoop door de Kaapprovincie in Zuid Afrika.

Frederick Marais, die ook enkele zomerdiensten bij ons in de Hagedienst voorging, heeft de tocht samen met anderen ontwikkeld om de geschiedenis van de Kaapprovincie te verbinden met wens en gebed voor hoop voor de toekomst. We lopen langs dorpen van vrijgemaakte slaven (Pniel), de gevangenis Groot Drakenstein, waar Nelson Mandela in 1990 werd vrijgelaten, zendingskerken en plasen ( grote boerderijen waar wijn en fruit verbouwd worden). Iedere dag veel indrukken. We noemen er enkele.

We zijn gestart in Wellington waar begin dit jaar een nieuw retraitecentrum is geopend, het Andrew Murraycentrum voor spiritualiteit. Een soort Hydepark, met een prachtige lichte kapel waar drie maal per dag een meditatieve viering wordt gehouden. We werden gezegend op pad gestuurd.

Die weldadige ervaring van het meekrijgen van de zegen voor de tocht herhaalt zich elke dag, als we verder trekken. We beginnen dan in of voor de kerk en de predikant spreekt een hartelijke zegenbede uit. Zo zette in Paarl een jonge, vrouwelijke dominee via een mindfulness-oefening ons eerst in onze kracht, waarna ze God vrolijk dankte en ons met de zegen van Sint Patrick op pad stuurde. Hoe mooi klonk dit in het Afrikaans.

De eerste dagen liepen we nog veel over het teerpad langs boom- en wijngaarden. Dat was af en toe frustrerend omdat er verderop tegen de hellingen wel een pad liep. Dat was dan ontoegankelijk vanwege de hoge elektrische omheiningen van de landgoederen. Het bezit van de blanken wordt goed afgeschermd. Schrijnend is het contrast tussen de prachtige wijnboerderijen in Kaaps-Hollandse stijl en de plakkerskampen met de geïmproviseerde, van golfplaten gemaakte barakken van de vluchtelingen uit o.a. Namibië, Botswana en Mozambique, die bij elk dorp te vinden zijn. 

Ondanks een al jaren geleden opgestelde intentie gaat de samenwerking tussen de blanke Nederduitsche Gereformeerde Kerk (NGK) en de bruine Verenigde Gereformeerde Kerk (VGK)  behoorlijk moeizaam. De blanke predikanten die wij hebben ontmoet zijn zich bewust van het kwaad dat de NGK heeft aangericht in de jaren van onderdrukking en Apartheid. Zij willen graag een nauwere samenwerking met de VGK en hebben soms moeite om hun gemeente mee te krijgen. De VGK heeft de handen vol aan de zorg voor de eigen schapen, zoals de predikant van Franschhoek het uitdrukte. Hij vertelde over een discussie in de kerkenraad van zijn rijke gemeente over het al dan niet schenken van een donatie voor een studiereis van zijn VGK-collega. Na lang soebatten wonnen de argumenten van loyaliteit en verbreding van visie het van bezwaren als: zij weten ons te vinden als ze geld nodig hebben en ze kunnen best voor zichzelf zorgen.

Ten slotte. Het is hier volop lente en de natuur is op haar mooist. We zijn dankbaar dat we hier volop van kunnen genieten en beseffen hoe bevoorrecht we zijn. Dat een ongeluk in een klein hoekje zit wisten we vooral van horen zeggen. Eergisteren ging Jodien onderweg door haar enkel. Het was heel pijnlijk maar het gebeurde gelukkig vlak langs het teerpad. Een auto bracht ons terug naar Franschhoek waar een dokter ons een recept van enkele dagen RICE voorschreef (Rest, Ice, Compression, Elevation). Dit schiep een mooie gelegenheid om de eerste indrukken op een rijtje te krijgen. Morgen stap ons (hopelijk) weer.

Liefs voor jullie vanuit Franschhoek van Martin en Jodien

Meer info over het pelgrimspad is te vinden op: www.communitas.co.za

 

De mens is een viespeuk... Blog van Cor P. Berkel.

Geplaatst 27 sep. 2019 01:55 door Oecumenische Hagediensten

De mens is een viezerik. Dat is wel de minste constatering die je kunt doen na het zien van de uitzending over de plastic vervuiling van de rivieren en de zee. En er lijkt geen eind aan te komen. Vrijwel geen insecten meer want de grond is vervuild met insecticiden. Ook de lucht in veel binnensteden is zwaar vervuild. Er is bij stations, wegen en luchthavens is er geluidsoverlast en dat komt alleen door mensen. We zijn op een efficiënte manier bezig om onze leefomgeving te verwaarlozen.
Dat hangt natuurlijk samen met ons streven naar welvaart en dat is prima. (maar wat ongelukkig verdeeld) maar verder gaat het wel goed. Gezondheidszorg zou wat beter kunnen en er is wat te veel stress. Maar dat doen we zelf. Dus een Happyness Training er tegenaan en dan gaat het wel weer. Of is dat te veel de buitenkant. Wordt er wel eens onderzocht hoe de positie van de mens is ten opzichte van zijn natuurlijke achtergronden?
Want de mens is ook een dier die door z’n evolutie steeds verder van z’n basis wordt vervreemd. Soms wordt je wakker geschud door natuurvorsers die vogels of andere diersoorten volgen en daarover rapporteren. Natuurfilms zijn helemaal top op de tv en daar wordt veel naar gekeken. Dus een zekere hang naar onze roots is wel herkenbaar, maar we drijven steeds verder af. En laten we het niet hebben over de groei van onze welvaart. Waar economen en bestuurders de mond van vol hebben. Want wat moeten we met nog meer. En dan vooral de vuiligheid. Laten we eerst eens nadenken hoe we de vuiligheid te lijf kunnen gaan. Dat zal betekenen inperken van de huidige wijze van leven. MInder snelheid, minder plastics, minder insecticiden en minder mobiliteit.
De groei die gepropageerd wordt is vooral meer van hetzelfde. Terwijl juist de natuur laat zien dat het ook telkens iets ander kan. Er worden ook herhaaldelijk voorbeelden uit de natuur nagebouwd met technische middelen. Dat lijkt mij een oplossing van de vervuilende rol van mensen. We weten en kunnen zoveel maar het moet anders. Meer biologische bestrijdingsmiddelen. Alleen plasticsoorten die na een bepaalde tijd oplossen en natuurvriendelijke producten en middelen gebruiken.
Daar moet de overheid een sterke rol hebben en niet de commercie. Want hoe kan de vervuiling door geluid en van de lucht verminderd worden als het vliegen wordt gestimuleerd met steeds goedkopere tarieven. Elektrificatie van de luchtvaart is nog een droom en tot de tijd dat dit ingevoerd is moet vliegen duurder worden. Want schonere lucht en minder geluid zijn kostbaar. Wat de natuur ons biedt moeten we verder ontwikkelen en beter beheren. Daar zijn we wel dichter bij gekomen. Langzaam worden we wakker.
De ontwikkeling en de groei moeten dus een kopie van de natuur zijn. Dat is nog niet overal doorgedrongen. Gemodificeerde maïs, levert zieke koeien. Want het is een verandering van de natuurlijke vorm en blijkbaar slecht voor de natuur. We worden wel wijzer, nu er nog naar handelen.

1-10 of 100